Šole: Kosovo mora da dodeli veću autonomiju Srbima, naročito ZSO za Sever

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Srbi će na kraju morati da prihvate određeni nivo suvereniteta, a Kosovo mora Srbima sa Kosova da dodeli veću autonomiju, naročito ZSO na severu Kosova, izjavio je specijalni savetnik Stejt Departmenta Derek Šole.

Šole je u intervjuu za Finenšl tajms (Financial Times) opisao pristup “korak po korak” kao potencijalni put napretka u dijalogu između, odnosno rešenja Beograda i Prištine, prenosi KoSSev.

Prvi korak bi bio da Srbija i Kosovo normalizuju odnose, čak i bez potpunog uzajamnog priznavanja, kao što su to učinile druge zemlje, poručio je zvaničnik nakon što je ove nedelje prvi put posetio Beograd i Prištinu.

“Bar kao početni korak, to je način da se Kosovo stavi na evroatlantski put na kojem želimo da ga vidimo”, izjavio je Šole precizirajući da je za tako nešto potrebno da obe strane pokažu spremnost za kompromise.

Dok će Srbi na kraju morati da prihvate određeni nivo suvereniteta, Kosovo mora svojim etničkim srpskim građanima dati veću autonomiju, posebno formalnu Zajednicu opština sa srpskom većinom na deveru Kosova, objašnjava zvaničnik.

Šole je kazao da je kosovskom premijeru na prekjučerašnjem sastanku rekao da postoji “velika hitnost” da se ovo telo uspostavi i da “oni razumeju važnost toga”.

Precizira da su SAD svesne “remetilačke uloge Rusije koja je u više navrata izjavljivala podršku Srbiji” i da je Srbija dugo zavisila od ruskih energenata, ali i da je počela da diverzifikuje svoje izvore energije i smanjuje zavisnost.

Nakon najnovijih tenzija na Severu Kosova Šole je kazao da SAD pojačavaju diplomatski pritisak na Beograd i Prištinu kako bi sprečile da “metastazira nasilje”.

“Poslednja stvar koju neko od nas trenutno želi je kriza u ovom delu sveta s obzirom na to da imamo najveću krizu od Drugog svetskog rata nedaleko od nas”, kazao je on i dodao da SAD ne žele kriznu diplomatiju, već da Beograd i Priština započnu da sklapaju sporazum zasnovan na predlogu EU.

Mislim da postoji srednji put koji možemo da postignemo, inače ne bismo ulagali u ovo na način na koji jesmo”, rekao je Šole i dodao da veruje da je dogovor izvodljiv ali je odbio da postavi vremenski okvir.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x