Spasić: Požar u Elektronskoj posledica nebrige o protivpožarnoj zaštiti, Ei nekada imala svoje vatrogasce

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

 Radiša Spasić, hemičar i član ekipe za dislokaciju zaostalih hemikalija iz kruga nekadašnje Elektronske industrije kazao je da nije iznenađen požarom koji je u nedelju ujutru u 5.30 časova buknuo u fabrici u kojoj su se nekada proizvodile katodne cevi, s obzirom na nebrigu o protivpožarnoj zaštiti koja postoji od kada je kriza pogodila Elektronsku industriju i ona počela da propada.

Za požar koji vatrogasci i dalje gase, Spasić, kaže da mora da posluži kao upozorenje da se nešto ozbiljno preduzme i ističe da je sreća u nesreći da vatrena stihija nije buknula u objektima unutar fabričkog kruga u kojima još ima hemikaliha zaostalih iz perioda kada je Elektronska industrija radila.
Spasić koji je kao hemičar radio u Elektronskoj pune dve decenije, je rekao da je u tom nekadašnjem industrijskom gigantu postojalo posebno preduzeće Ei Zaštita koje se bavilo isključivo protivpožarnom zaštitom.
“Preduzeće je imalo vatrogasno vozilo i vatrogasce koji su dežurali 24 sata dnevno svih 365 dana u godini. Intervenisali su u roku od nekoliko minuta od pojave požara. Da ta služba postoji, sada kada se ovo desilo, bili bi za pet minuta na terenu i gasili bi vatru. Oni koji su dozvolili da to preduzeće bude ugašeno, treba da se zapitaju da li je to bila ispravna odluka. Činjenica je da u krugu Elektronske industrije ne radi kao pre 20.000 ljudi, ali radi 5.000, a osim toga prostor Elektronske se naslanja na veliko gradsko naselje. To je veliki izazov kada je bezbednost u pitanju. Mora da se razmisli o tome da se jedno vozilo i ispostava nalaze stalno u fabričkom krugu”, izjavio je Spasić.
Foto: B.Lj.
Prema njegovim rečima nekada je protivpožarna zaštita u Elektronskoj industriji funkcionisala po strogo propisanim pravilima.
“U svakoj fabrici bilo je ljudi koji su se time bavili. Bilo je obuka za zaposlene iz protivpožarne zaštite, a objekti su periodično pregledani i proveravalo se da li protivpožarni putevi funkcionišu. Poklanjalo se dosta pažnje tome jer je ovo bila ozbiljna industrija, bilo je tu šest, sedam galvanizacija, da ne pričamo o tome što je postojao veliki broj proizvodnih procesa. Tu se nalazila ogromna tehnologija sa mnogo opasnih materija. Bilo je kancerogenih i radioaktivnih materijala. To je bilo vrlo obimno, ali se o svemu tome vodilo računa dok nije krenula kriza i raspad Elektronske. Onda se ništa nije razmišljalo o tome i evo sada imamo posledicu svega toga”, istakao je Spasić.
Požar u pogonu nekadašanje fabrike za izradu katodnih cevi, dodao je Spasić, treba da posluži kao upozorenje u oblasti protivpožarne zaštite, ali i da motiviše nadležne da više rade na ekologiji i zaštiti životne sredine.

Požar u Elektronskoj pod kontrolom

Niški vatrogasci uspeli su da se izbore sa velikim požarom koji je u nedelju oko 5.30 časova zahvatio više od 3.000 kvadrata magacinskog, proizvodnog i poslovnog prostora u fabrici u krugu Elektronske industrije.
Vatrena stihija je potpuno stavljena pod kontrolu i trenutno se gasi nekoliko manjih zaostalih žarišta.
Načelnik niške Uprave za vanredne situacije Srđan Mitrović izjavio je juče da vatrogascima predstoji sigurno višednevno dežurstvo kako se požar ne bi eventualno ponovo razbuktao. Mitrović je kazao da je objekat težak za gašenje požara zato što je ta, nekada jedinstvena fabrika, pregrađena u više celina, a unutar svake celine su različiti tehnološki postupci i magacini.
“Najveći problem nam je bio magacin u kojem su skladištene boje i lakovi i pogon za proizvodnju plastičnih kesa sa velikom količinom tog materijala. To su sve zapaljive materije koje se veoma teško gase”, istakao je juče Mitrović.
U fabrici u kojoj je izbio požar, dok je Elektronska industrija postojala, proizvodile su se kolor katodne cevi. Požar je krenulo da gasi 27 vatrogasaca, ali ih je tokom čitavog dana i noći u nedelju i u ponedeljak bilo 40 do 50, sa 10 vatrogasnih vozila.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x