Srbi priznali krivicu za učešće u sukobu sa KFOR, dobili po šest meseci zatvora

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zvecan, 2.06.2023. - Protest Srba na severu Kosova zbog ulaska novih gradonacelnika Albanaca u zgrade opstina Leposavic, Zubin Potok i Zvecan u pratnji specijalnihn snaga Policije Kosova, nastavljen je danas, a situacija je mirna. U Zvecanu su se u jutarnjim satima okupile stotine Srba, a neki ucesnici protesta postavili su transparente na kojima je pisalo "Necete nas izbaciti iz nasih domova" ili "Hocemo mir, a ne suzavac i sok bombe". Uz vest Bete. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Optuženi za učestvovanje na protestu u Zvečanu maja prošle godine, tokom kojeg je došlo do sukoba sa pripadnicima Kfora, Dušan Obrenović i Radoš Petrović priznali su krivicu pred Osnovnim sudom u Prištini.

Odbrana dvojice Srba sklopila je s tužiocem sporazum, pa su osuđeni na šest meseci zatvora, objavio je Radio Kim. Obrenović je kaznu već izdržao u pritvoru, dok je Petrović obavezan da plati preinačavanje kazne u novčanu u iznosu od 6.000 evra, jer je ranije uz kauciju pušten da se brani sa slobode.

“Sklopili smo sporazum o priznavanju krivice 19. januara ove godine i na osnovu toga je podignuta optužnica koja je došla u sud uz sporazum o priznavanju krivice koji je sud usvojio, kako smo se dogovorili. Kazna za Radoša Petrovića od šest meseci zatvora biće preinačena u novčanu kaznu, a što se tiče Dušana Obrenovića on je već bio u pritvoru i to mu je uračunato u kaznu”, rekao je advokat Arsen Hodža.

Specijalno tužilaštvo optužilo je dvojicu Srba za četiri krivična dela: “napad na ustavni poredak Kosova”, “napad na međunarodno osoblje pod međunarodnom zaštitom”, “napad na službeno lice” i “učestvovanje u masi koja vrši krivična dela”.

U toku istražnog postupka odbačena su tri krivična dela, pa su Petrović i Obrenović optuženi samo za učestvovanje u protestu koji je eskalirao sukob, u kojem su napadnuti vojnici Kfora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x