Srbija će uvek biti uz Republiku Srpsku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: mod.gov.rs
Podelite vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao je sinoć svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske u sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci.

Svečanoj akademiji prisustvovali su srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh srpski Porfirije, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Republike Srbije, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici institucija Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici javnog i kulturnog života i mnogobrojni građani.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić preneo je ovom prilikom pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i državnog rukovodstva i u ime građana Srbije čestitao Dan Republike Srpske.

Današnji dan obeležavamo zajedno, iskazujući poštovanje i zahvalnost velikanima koji su 9. januara 1992. rešili da zaštite prava naroda koji ovde živi, da sačuvaju svoj mir i slobodu, pravo na život i postojanje, pravo da taj narod ima svoju budućnost. To su i učinili. Ista prava i iste vrednosti čuvamo i mi danas. One se ne podrazumevaju, nisu date, a mi bolje nego iko drugi znamo da mir mora da se čuva kao dragocenost i da ničeg važnijeg od slobode nema, rekao je Orlić i poručio da treba da čuvamo srpski narod gde god da živi naglasivši da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku.

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je veliki praznik Božić istakavši da čežnja za mirom Božjim, za čim čezne svaki čovek, znači da smo jasno opredeljeni za Hrista, istinu Božju, pravdu i ljubav.

Mi smo čitavim svojim bićem, ne od juče i ne samo danas, oduvek opredeljeni za suštinski mir, znajući da nema mira ako nismo u miru sa Bogom, ako nismo u saglasju sa njim, ako se ne trudimo da živimo po njegovim zapovestima, bez obzira na naše padove i slabosti. Znamo da bez tog našeg suštinskog opredeljenja nije moguće uspostaviti harmoniju i mir u sebi, ali isto tako znamo da ono što nam je opredeljenje jeste mir sa svakim čovekom i svim narodima, a to nije moguće realizovati bez mira sa Bogom tj. bez naše suštinske, pravoslavne vere, koja nas je kroz vekove oblikovala, rekao je patrijarh Porfirije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, obraćajući se okupljenima, istakao je da deveti dan u godini narod Republike Srpske obeležava kao svoj Dan i da to čini s velikom ljubavlju.

Činimo to i sa željom da nikoga ne povredimo, a da se ipak veselimo, jer to pripada nama, našoj duši, našem karakteru i našoj slobodi. Sloboda nama nikada nije bila filozofska reč. Srbima na ovim prostorima ona je oduvek bila egzistencijalna reč i zato je proizvela mnoge naše akcije koje smo vodili do osnivanja Republike Srpske. Kroz vekove su se Srbi na ovim prostorima borili za slobodu, rekao je Dodik i poručio da zahvaljujući rukovodstvu Republike Srbije i Republike Srpske jasno je poslata poruka „da želimo mir i stabilnost“.

Ministar Vučević i general Mojsilović prisustvovali su i svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x