Srbija Centar – Srce: Siromaštvo i nepravda razaraju društvo u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: O.S.R.
Podelite vest

Stranka Srbija Centar – Srce saopštila je da su građani Srbije jako osiromašili za godinu dana.

Iz te stranke su rekli da je Republički zavod za statistiku objavio da je prosečna zarada u Srbiji za godinu dana realno porasla 0,1%.

“To znači da građani koji primaju zaradu, realno mogu da nabave isto dobara i usluga kao u leto 2022. Budući da drugi statistički podaci govore da su siromaštvo i nejednakost u Srbiji porasli u poslednjih godinu dana, ovo znači da je povećan broj građana koji ne mogu da nabave istu količinu roba i usluga kao pre godinu dana, dok manji broj drugih uvećava svoje bogatstvo. To je činjenica koja je vidljiva i golim okom, a mnogi građani je osećaju svakog dana kada uđu u prodavnicu ili plaćaju račune, dok gledaju kako bahati novi bogataši i njihova deca lupaju skupe automobile i ugrožavaju tuđe živote”, saopštili su iz stranke Srbija Centar – Srce.

Dodali su i da nedavni slučaj nasilja kada je konobar nožem ubo bivšeg poslodavca zato što mu ovaj nije isplatio nekoliko zarada pokazuje i da je režim Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističlke partije Srbije (SPS) ostavio građane da se sami staraju o svojim životima, ali i da nemamo pravnu državu.

“Zloupotrebljavajući institucije za svoje nezakonito bogaćenje režim razara društveno tkivo. Čovek sa nožem je verovatno ‘na crno’ radio za poslodavca. Neisplaćenu obećanu zaradu nema ko drugi da mu obezbedi, može samo da veruje poslodavcu. A poverenje je već 30 godina najskuplja reč u Srbiji”, napisali su u saopštenju iz Srca.

Naglasili su da fizički napad na poslodavca treba da bude kažnjen i da se to ne dovodi u pitanje, ali da to ne sme da bude jedini ishod ovog slučaja.

“Ako bude tako, država će poslati još goru poruku: kada te pokradu nema pravne države, a kad sam štitiš svoja prava bićeš kažnjen. Na ovaj način država bi se ponela kao zaštitnik poslodavaca koji nelegano zapošljavaju radnike. To je samo jedan od načina na koji pravosudni sistem diskretno radi u interesu vladajuće kamarile u Srbiji”, podvukli su u saopštenju iz stranke Srbija Centar – Srce.

Dodali su da siromaštvo i ekonomska nesigurnost nisu samo problem pojedinca, nego i izvor opšteg nepoverenja i uzrok konflikata.

“Ako želimo da obnovimo društvo Srbije najvažnije je da povratimo poverenje u institucije koje će štititi ravnopravnost i jednakost građana. Na taj način će se smanjiti broj sporova, konflikti i nasilje, a građani će živeti bezbednijim i dostojanstvenijim životom. Razvijaće se zdravo preduzetništvo, rad i kreativnost, pa će nam i privredni rast biti održiviji, a njegove prednosti pravednije raspoređene u društvu”, zaključili su iz ove stranke.

Istakli su i da se Srbija Centar – Srce zalaže za sprovođenje lustracije u pravosuđu i drugim javnim sektorima kako bi se postavile zdrave osnove za obnovu poverenja u institucije i između građana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x