Srbija danas slavi Dan državnosti, čestitali Si Đinping i Putin

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

U Srbiji se danas slavi Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobodjenje od Turaka, i na isti dan 1835, kada je proglašen prvi Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Skupština Srbije je 10. jula 2001. odlučila da se proslavlja Dan državnosti koji se od 2012. praznuje dva dana –  15. i 16. februara.

Na Sretenje 1804. godine Karađorđe Petrović podigao je u Orašcu Prvi srpski ustanak. Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je proglašen i prvi ustav kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, a Srbija na ovaj dan slavi Dan državnosti.

Si Đinping čestitao Vučiću i narodu Srbije Dan državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je, povodom Dana državnosti 15. februara, čestitku predsednika Kine Si Đinpinga.

“Pod našim zajedničkim vođstvom, poslednjih godina kinesko-srpski odnosi doživeli su iskorak napred. Naše dve zemlje imaju čvrsto političko međusobno poverenje i uzajamno se podržavaju u vitalnim interesima, a dubina i širina praktične saradnje se kontinuirano povećavaju, kvalitet i efikasnost se stalno unapređuju, dajući pozitivan doprinos razvoju obe strane, kvalitetnoj zajedničkoj izgradnji ‘Pojasa i puta’ i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo”, naveo je Si.

Dodao je da pod rukovodstvom Vučića ekonomski razvoj i društvena izgradnja u Srbiji beleže izvanredne reztultate, a životni standard građana se neprekidno poboljšava.

“Srbija se zalaže za nezavisnost, a njen međunarodni položaj i uticaj se stalno unapređuju. Kao dobar prijatelj Srbije, Kina se raduje ovakvim uspesima. Pridajem veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije. Spreman sam da sa Vama ulažem zajedničke napore kako bismo intenzivirali razmene naše dve zemlje na svim nivoima, produbljivali sveobuhvatnu saradnju i unapredili kinesko-srpsko sveobuhvatno strateško partnerstvo na još viši nivo”, dodao je Si, a saopštilo Predsedništvo Srbije.

Putin čestitao Vučiću i narodu Srbije Dan državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je, povodom Dana državnosti 15. februara čestitku predsednika Rusije Vladimira Putina, saopštilo je danas Predsedništvo.

“Primite srdačne čestitke povodom nacionalnog praznika – Dana državnosti Srbije”, piše u čestitki ruskog predsednika i dodaje da se odnosi između dve zemlje “zasnivaju na viševekovnim tradicijama prijateljstva, kulturne i duhovne bliskosti”.

Putin je izrazio uverenje da će dve zemlje “i dalje svestrano jačati rusko-srpsko strateško partnerstvo, razvijati konstruktivnu saradnju u različitim oblastima”, što, kako se dodaje ” nesumnjivo odgovara temeljnim interesima” dvaju “bratskih naroda”.

“Iskreno Vam želim dobro zdravlje i uspehe, a svim građanima Srbije sreću i prosperitet”, navodi se u čestitki predsednika Putina.

Čestitku Putina je Vučiću uručio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, objavio je Vučić danas na svom Instagram profilu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x