Srbija gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor, koji je povezuje sa Rumunijom i Italijom (FOTO/VIDEO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Novinska agencija Beta printscreen
Podelite vest

Preduzeće Elektromreža Srbije gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor, koji je spaja sa Rumunijom i preko Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore, podmorskim kablom povezuje sa Italijom, a vredan je 31 milion evra bespovratnih sredstava.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je da je jedan deo projekta uspešno realizovan, jer se Srbija već povezala sa Rumunijom.

“Cilj nam je da se povežemo sa susednim zemljama kako bismo mogli što više električne energije da razmenjujemo, pa i da izvozimo, jer gledamo da podignemo naše proizvodne kapacitete”, rekla je Đedovic.

Foto: YouTube Novinska agencija Beta printscreen

Istakla je da inicijativa otvoreni Balkan nije samo trgovinska saradnja, već i povezivanje po drugim osnovama.

“Mi u okviru našeg regiona moramo da se povezujemo i energetski, pre svega, da bi naše snabdevanje strujom bilo snažnije, sigurnije, bezbednije i zato je važan ovaj projekat.”

Podsetila je da se Srbija obavezala Sofijskom deklaracijom, kao i sve zemlje u regionu i da će kao i sve zemlje članice EU “da bude odlučna na putu ka zelenoj energiji”.

Foto: YouTube Novinska agencija Beta printscreen

Evropski komesar za proširenje Evropske Unije Oliver Varheji rekao je da će, zahvaljujući projektu Transbalkanskog koridora, moći dva puta brže da se obavlja trgovina električnom energijom između Srbije i Evropske Unije.

“Energetika je ovih dana svima na umu, ne uvek u pozitivnim konotacijama, s obzirom na bezbednost energetskog snabdevanja. Ovim projektom ćemo proširiti kapacitete mreže, samim tim i pojačati bezbednost snabdevanja”, istakao je Varheji.

Srpska deonica Transbalkanskog koridora duga je 321 kilometar i ima četiri dalekovodna pravca

Foto: YouTube Novinska agencija Beta printscreen

Dva su završena od rumunske granice do Pančeva i Kragujevac-Kraljevo, a treći i četvrti do granice sa BiH i Crnom Gorom se pripremaju.

Taj prenosni sistem struje, zameniće zastarelu mrežu, smanjiti kvarove i troškove rada i održavanja, a Transbalkanski elektroenergetski koridor biće u funkciji 2027. godine.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x