Srbija i Rusija potpisale sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ilustracija CERN, Ženeva Srbija Vesti
Podelite vest

Vlada Srbije i ruska državna korporacija Rosatom potpisale su okvirni sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će realizovati ovaj projekat na teritoriji Srbije, saopšteno je danas.

Sporazume su, uoči posete Moskvi predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, potpisali ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i predsednik Rosatoma Oversiz Jevgenij Pakermanov.

Sporazuma je predviđeno da tokom naredne tri godine u Srbiji bude izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.

“Ovo je istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije. Na osnovu dogovora naših lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, potpisali smo sporazume koji vraćaju Srbiju na mapu evropskih zemalja koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija”, rekao je Popović.

Ocenio je da je će novi projekat podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke, istraživanja, i dodao da već sada ima zahteva iz zemalja iz okruženja da zajedno sa naučnicima iz Srbije koriste kapacitete Centra za nuklearne tehnologije.

“Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu za građane Srbije učiniće pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima”, izjavio je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačev.

U budućem centru će se primenjivati najnaprednije tehnologije kao što su proizvodnja radioizotopa koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, proizvodnja legiranog silicijuma za industriju, pružanje usluga za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka.

“U okviru našeg zajedničkog preduzeća sa srpskom stranom biće pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i lečenje različitih oboljenja. To će u značajnoj meri doprineti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i u celom regionu”, rekao je predsednik Rosatoma Oversiz Jevgenij Pakermanov.

Početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran je, prema njegegovim rečima, već u 2022. godini.

Projekat uspostavljanja Centra za nuklearne tehnologije realizuje se u okviru Međudržavnog sporazuma između vlada Srbije i Rusije potpisanog 2019. godine tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Foto: Ilustarcija, CERN Ženeva, Srbija Vesti

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x