Srbija kupila direktivu kojom je Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Ksenija Savicevic printscreen
Podelite vest

Vlada Srbije saopštila je da je država kupila direktivu “br. 25”, kojom je nemački kancelar Adolf Hitler 27. marta 1941. godine izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

U saopštenju se navodi da je taj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, uporediv u svom značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog carstva 28. jula 1914. godine.

“Ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sadržaj te direktive rezultirao, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x