Godine tišine donele su minute ćutanja

Srbija protiv nasilja: blokirana Gazela, na ulicama Beograda desetine hiljada ljudi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen N1
Podelite vest

19.20.Učesnici protesta “Srbija protiv nasilja” su sa platoa ispred Skupštine Srbije krenuli u mirnu šetnju do mosta Gazela blokirali sabraćaj sa obe strane. Policija na Gazeli nije zaustavila saobraćaj, već su to uradili demonstranti. Godine tišine donele su minute ćutanja, ocenili su ovaj skup analitičari. Ranije danas predsednik Skupštine Vladimir Orlić, pristao je da zakaže vanrednu sednicu sledećeg četvrtka, što je bio jedan od zahteva protesta.

Prethodno je s govornice ispred zgrade Skupštine Srbije navedeno da su se i danas okupili kako bi pokazali vlastima da neće stati, i da će protest biti završen na mostu Gazela da bi pokazali kako je to kad Srbija stane.

Zahteve, koji su istovetni sa onima sa skupa koji je održan 8. maja, pročitala je devojka koja je ponovila da vlast nije ispunila zahteve organizatora protesta.

Foto: printscreen N1

Okupljeni nose transparente “Isključite RTS, uključite mozak”, “Informer je laž”, “REM je zlo”, “Pamtimo nepočinstva nepomenika”.

Učesnici protesta su u potpunosti ispunili plato ispred zgrade Skupštine Srbije, od raskrsice Ulice Kneza Miloša sa Bulevarom Kralja Aleksandra, do spomenika Nikoli Pašiću.

Kako javlja reporter agencije Beta, učesnici protesta ispunili su i Pionirski park, a mnogi se priključuju koloni koja je krenula Ulicom Kneza Miloša ka mostu Gazela.

Protest “Srbija protiv nasilja” u organizaciji Demokratske stranke, Narodne stranke, Zeleno levog fronta/Ne davimo Beograd, Zajedno i Stranke slobode i pravde/Pokreta slobodnih građana/Sindikata Sloga/Pokreta za preokret Ujedinjeni, kako su ranije navele te partije, nije stranački.

Kako je najavljeno, i današnji, kao i prethodni protest, biće bez obraćanja političara i stranačkih obeležja, i uz “najveće poštovanje i saosećanje sa bolom zbog nezapamćenih tragedija” – dva masovna ubistva u Srbiji u kojima je ubijeno 17, a ranjeno više od 20 osoba.

Prvi protest “Srbija protiv nasilja” je održan u centru Beograda, u ponedeljak, 8. maja.

Među zahtevima protesta koji su danas ponovo izneti su smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, gašenje štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, ukidanje emisija koje promovišu nasilje i zakazivanje sednice Skupštine Srbije na temu bezbednosti.

7.42. Demonstranti još uvek prolaze preko blokiranog mosta, plan je da se dođe do Sava centra i tu ostane dva sata. Po nekim procenama na ulicama je više od 60.000 ljudi.

20.10. Demonstranti na mostu podigli mobilne telefone, na mostu veliki broj ljudi, po poslednjim procenama na ovom skupu 100.000 ljudi. Skandira se “ostavke, ostavke”.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x