Srbija protiv nasilja i NADA predali predsednici Skupštine zahteve o izbornim uslovima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Stranka slobode i pravde printscreen
Podelite vest

Opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” i NADA predale su jutros predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić, pre sastanka Kolegijuma parlamenta na kome se razgovara o preporukama ODIHR-a vezanim za izborne uslove, tri zahteva bez čijeg ispunjenja smatraju da predstojeći izbori neće biti slobodni i pošteni, u kom slučaju “ne bi smeli da budu održani”.

U zahtevu, koji su potpisali Marinika Tepić i Miroslav Aleksić u ime “Srbije protiv nasilja” i Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović u ime koalicije NADA, navodi se da nosioci vlasti u dosadašnjim postupcima nisu pokazali spremnost na suštinsku primenu preporuka ODIHR-a, već su “nastavili sa aktivnostima koje su i dovele do ocene o neregularnosti izbora i postizborne krize”.

Te koalicije su izrazile zabrinutost zbog, kako su naveli, “činjenice da preostaje sve manje vremena za poboljšanje izbornih uslova u meri koja bi omogućila legitimitet izbora”.

Prvi zahtev odnosi se na formiranje komisije, pre održavanja bilo kojih izbora, u kojoj bi bili predstavnici vlasti, opozicije i relevantnih organizacija civilnog sektora koji će, između ostalog imati izvršna ovlašćenja, nadležnosti da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom i njegovu stalnu kontrolu i reviziju u cilju “usaglašavanja sa stvarnim stanjem”.

Drugim zahtevom traži se da pre bilo kojih izbora javni servisi započnu sa profesionalnim i odgovornim izveštavanjem, kao i emitovanjem programa u kojem bi učesnici izbora imali priliku da budu ravnopravno predstavljeni.

“Takođe, u udarnim terminima u informativnom programu potrebno je da javni servisi istinito i nepristrasno izveštavaju o aktivnostima svih učesnika izbornog procesa”, dodaje se u zahtevu.

Te koalicije traže i da javni servisi istinito izveste o izveštajima ODIHR-a, Crte i ostalih aktera “koji su svedočili o nepravilnostima uočenim na izborima održanim 17. decembra 2023. godine”.

Trećim zahtevom, opozicija traži održavanje svih lokalnih izbora u onim opštinama i gradovima gde izbori treba da budu održani, a nisu održani u decembru 2023. godine, u isto vreme, zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda.

“Opozicija će insistirati na ispunjenju svih preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR-a. Smatramo da bez ispunjenja ovih minimalnih zahteva, izbori neće biti ni slobodni, ni pošteni i u tom slučaju ne smeju da budu održani”, dodaje se u zahtevu.

U Skupštini Srbije jutros oko 9 sati je počeo prvi sastanak kolegijuma novog saziva parlamenta, a jedina tačka dnevnog reda su konsultacije oko daljegrada na primeni preporuka ODIHR-a o izbornim uslovima.
Kolegijumom predsedava predsenica parlamenta Ana Brnabić, a prisutni su i poslanici vladajuće većine i opozicije.

Od poslanika vlasti, na kolegijum su došli Milenko Jovanov, Sandra Božić, Ivica Dačić, Snežana Paunović, Elvira Kovač, Stefan Krkobabić, dok su među predstavnicima opozicije Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, Zoran Lutovac, Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović, Branko Pavlović i drugi.

Na sastanak, kako se navodi u pozivu koji je potpisala Brnabić, pozvani su i članovi Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa ODIHR-om u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa, pa su među prisutnima i predsenik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x