‘Srbija protiv nasilja’ traži hitnu sednicu RIK zbog sumnji u regularnost izbora

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RIK
Podelite vest

Članovi Republičke izborne komisije (RIK) ispred koalicije “Srbija protiv nasilja” zatražili su danas od RIK da zakaže hitnu sednicu kako bi se otklonile sumnje u regularnost izbora, zbog uočenog kršenja izbornog postupka.

Oni su istovremeno pozvali građane da izađu na birališta što masovnije i tako spreče moguće manipulacije.

“Nema demokratije bez javnosti koja je spremna da je brani. Siguran sam da će građani u velikom broju izaći i masovnošću dokazati da su spremni da brane svoje izborno pravno i demokratiju”, rekao je, na konferenciji za novinare, Tanasije Marinković, član RIK i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je ukazao na “falsifikovanje potpisa podrške građana i njihovo preseljavanje radi glasanja”.

On je naveo da se ovim pozivom na hitnu sednicu daje prilika većini u RIK da pokažu samostalnost i nezavisnost u postupanju, navodeći da očekuje njihovu reakciju koja je do sad bila uglavnom negativna.

Govoreći o dnevnom redu te sednice, Marinković je naveo zahtev RIK da se obrati republičkom tužiocu Zagorki Dolovac kako bi izdala opšte obavezujuće uputstvo tužiocima da hitno postupaju u slučajevima krivičnih dela kojima se povređuje izborni postupak.

Tim uputstvom bi se omogućila i lakša podnošenja krivičnih prijava za takva dela, i dobila mogućnost da tužioci izdaju nalog da se odmah uhapse lica koja narušavaju regularnost izbornog postupka.

Prema rečima Vladimira Dragaša, takođe člana RIK, prostorije u kojima se glasa trebalo bi tako urediti da se onemogući da “ucenjena lica fotografišu kako su glasala”, kao dokaz koju su listu zaokružila na listiću.

Kako je naveo član RIK Vladimir Petrović, neophodno je obezbediti izborni materijal, zapisnik sa biračkog mesta i primedbe, da bi u originalu stigao u prostorije gde se prikuplja kao i njegovo adekvatno čuvanje.

Na pitanje šta će se desiti ako stigne dojava da je postavljena bomba, Petrović je naveo da će opozicija insistirati da se, nakon što policija završi proveru, glasanje nastavi posle 20.00 časova, ma koliko vremena da bude potrebno da se nadoknadi izgubljeno vreme.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x