Srbija protiv nasilja traži Leks specijalis koji bi uvažio sve preporuke ODIHR

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” zatražila je danas da se pre izbora donese Leks specijalis zakon koji bi uvažio sve njihove zahteve, među kojima su formiranje komisije koja bi nadgledala izbore, revizija biračkog spiska kao i primena svih preporuka ODIHR, rekao je narodni poslanik Zeleno levog fronta (ZLF) Radomir Lazović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je opozicija pripremila dokument sa temeljnim rešenjima koji se oslanjaju i na preporuke ProGlasa i NGO Crta.

“Skupština mora da formira posebno telo, nezavisnu komisiju za kontrolu izbora u kojoj bi bili predstavnici vlasti, opozicije, civilnog društva, a koja bi imala i nadzorna i izvršna ovlašćenja”, rekao je Lazović.

On je dodao da će predložiti rešenja po uzoru na Severnu Makedoniju, gde se pred izbore formira prelazna vlada, a da bi u tom slučaju opoziciji pripalo ministarstvo za državnu upravu i MUP. Lazović je dodao da bi nezavisni tim stručnjaka trebalo da kontroliše birački spisak, a da bi, kada je reč o medijima skupština trebalo da usvoji obavezujuću preporuku o programu pre izbora.

“Treba smeniti REM, Upravni odbor i generalnog direktora Radio televizije Srbije (RTS) i raspisati konkurs za glavnog urednika”, rekao je Lazović.

Dodao je da bi, kako bi sve ovo bilo ispunjeno, bilo potrebno da skupština donese Leks specijalis o izborima sa privrevenim važenjem, koji bi obuhvatio sve preporuke ODIHR.

“Sada je na vlastima da obezbede da na izborima, kad god budu bili, gradjani budu sigurni da će njihov glas otići onome kome su ga namenili.. lopta je sada u dvorištu vlasti”, kazao je Lazović, čiji ZLF je deo koalicije “Srbija protiv nasilja”.

Lazović i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, su ukazali da je suština sada na popravljanju izbornih uslova i ispunjavanju preporuka medjunaropdnih i domaćih posmatrača a ne “licitiranja sa datumom budućih izbora”.

Aleksić je kazao i da je neophodnmo prihvatiti preporuke ODHIR, noramalizovati izborne uslove i, kako je kazao, tek onda izaći na izbore.

“Hajde da radimo na tome “, kazao je Aleksić te dodao da bi beogradski i ostali lokalni izbori trebalo da budu održani u istom danu..

U zahtevima za “prevazilaženje izborne i političke krize” je zatraženo i da Skupština Srbije “donese poseban zakon sa privremenim važenjem koji bi obuhvatio sve predviđene mere, kao preduslov za slobodne i poštene izbore”.

Od Vlade Srbije je zatraženo da obezbedi sprovođenje svih zahteva iznetih u danas predstvaljenom dokumentu opozicije i preporuke konačnog izveštaja ODIHR, u skaladu sa posebnim zakonom.

“Zahtevamo da Vlada i svi organi javne vlasti prihvate i omoguće nesmetan rad istražne i ekspertske misije Evropske komisije i ad hoc misije Evropskog parlamenta, čiji je cilj istraga izbornih nepravilnosti na izborima 17. decembra 2023. i davanja preporuka kako da se izadje iz postojeće izborne i političke krize”, dodaje se.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x