Srbiji nedostaje 12.000 profesionalnih vozača

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: M.V.
Podelite vest

Srbiji nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača, od kojih 8.000 u drumskom teretnom transportu, saopšteno je iz Nemačke saradnje u Srbiji (GIZ).

“Prema procenama predstavnika poslodavaca u Srbiji danas nedostaje oko 12.000 profesionalih vozača, 8.000 u drumskom teretnom transportu, sa C i CE kategorijom i oko 4.000 vozača u sektoru autobuskih prevoznika, sa D i DE kategorijom. Ovo stvara sve veći problem za poslodavce u drumskom transportu i korisnike usluga u Srbiji, zbog čega je podsticanje edukacije radi povećanja njihovog broja izuzetno važno”, rekao je generalni direktor Srbijatransporta Goran Aleksić.

Prema njegovom mišljenju, iako su zarade za ovo deficitarno zanimanje značajno povećane, jednu od velikih prepreka za one koji žele da se njime bave predstavljaju strogi uslovi licenciranja, čak strožiji nego u mnogim državama EU, kao i visoka cena obuke.

Otkako je u 2020. uveden novi način sertifikacije vozača, u Srbiji se uspostavljao sistem centara za obuku, sertifikovani su stručni predavači, registrovani CPC centri, zahvaljujući čemu sada postoji sertifikovano 20 centara za CPC obuku.

Kako se navodi u saopštenju, Aleksić je rekao da se uz to očekuje i donošenje sistemskih mera u cilju unapredjenja poslovanja i podsticanja edukacije i time povećanja broja profesionalnih vozača u drumskom transportu.

U toku 2021. broj profesionalnih vozača sa CPC sertifikatom (Stručna profesionalna kompetencija profesionalnih vozača) povećan je za 238, izmedju ostalog zahvaljujući programu obuka “Od početnika do profesionalnog vozača” koji je sproveo centar DIMAK (Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru) u saradnji sa Srbijatransportom, AMSS – Centrom za motorna vozila i Panontransportom.

“Činjenica da smo imali 500 prijavljenih kandidata ukazuje na veliku zainteresovanost nezaposlenih, pogotovo ugroženih grupa našeg stanovništva da pomoću ove deficitarne profesije unaprede svoj socijalni status i formalno zaposlenje, a za čije skupe obuke koje dugo traju kao i konačno sertifikovanje uglavnom nemaju finansijskih mogućnosti”, rekla je rukovodilac DIMAK centra Marija Bogdanović.

Medju prijavljenim kandidatima, prema njenim rečima, našao se značajan broj žena, povratnika iz inostranstva, pripadnika manjinskih grupa, socijalno ugroženih kategorija gradjana i dugoročno nezaposlenih.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x