Srce: Režim zaboravio na 200.000 starijih od 65 godina koji nemaju pravo na penziju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zdravko Ponoš, Srbija Centar (SRCE), Foto: Beta Video printscreen
Podelite vest

Stranka Srbija centar- Srce ukazala je danas da u Srbiji oko 200.000 ljudi nema pravo na penziju, a da je Ministarstvo finansija odlučilo da nemaju pravo ni da dobiju novčanu pomoć od 20 hiljada dinara, koju su “uoči izbora” dobili penzioneri.

“Prema statističkim podacima u seoskim sredinama 135.000 naših najstarijih žitelja nema penzijsko-invalidsko osiguranje, a među njima je najveći broj žena u sedmoj ili osmoj deceniji, čak 85 odsto”, navedeno je u saopštenju uz ocenu da su komplikovana pravila ekonomske i socijalne politike razlog što je samo njih ovih dana pomoć zaobilazila.

Srce smatra da je vreme da se uspostavi mnogo bolji i pravedniji način raspodele socijalne pomoći, koja se, radi glasova i rejtinga, delila ovih godina i šakom i kapom, “helikopterima”, uludo bacala, a siromaštvo nije rešila već je samo uvećala.

“Bez socijalnih karti, koje se najavljuju godinama, mi kao društvo nećemo znati kome je zaista potrebna pomoć. Zar je pravedno društvo u kojem se čak i pravo na tuđu negu i pomoć vezuje samo za primaoce penzija, a ne za sve građane Srbije kojima je potrebna. U praksi to znači da neko može da ima penziju veću od sto hiljada dinara i ostvari pravo na tuđu negu, a ko nema penziju ne može da dobije ni tu najosnovniju vrstu zdravstvene nege”, navedeno je u saopštenju.

Istakli su da je u više od 100 zemalja sveta uvedena garantovana penzija za najstarije i ta mera je značajno doprinela smanjenju siromaštva.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x