SREĆNA SLAVA: Aranđelovdan, u slavu arhangela Mihaila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; YouTube Visegrad 365 video printscreen
Podelite vest

Aranđelovdan je hrišćanski praznik koji se proslavlja 21. novembra i po broju ljudi koji ga u srpskom narodu slavi kao krsnu slavu nalazi se na drugom mestu. Dan je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvom među njima, svetom arhangelu Mihailu.

Anđeli (anđeo na grčkom znači vesnik) su duhovna bića koja izvršavaju Božje zamisli, a budući da ih ima mnogo podeljeni su u devet rangova .

Na ikonama se uvek slikaju u ljudskom obliku i to kao mladi ljudi. Nemaju telesnih želja i briga kao ljudi, pa večno ostaju mladi i lepi. Pošto lete gde ih Bog pošalje, na ikonama im se slikaju i krila.

Predanje kaže da svaki čovek  na dan krštenja dobije svog anđela, čuvara duše i tela. Taj anđeo čuva njegov život i zdravlje i pazi da, zbog neznanja, ne napravi neku grešku.

U znak čistote, anđeli su obučeni u belu odeću. Najviši među njima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo po kome je Aranđelovdan dobio ime.

Na ikonama je arhangel Mihailo predstavljen s krilima, u vojvodskoj odeći. Prema narodnom verovanju u času smrti on uzima ljudsku dušu. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere, a arhangel Mihailo je i zaštitnik loze Nemanjića.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x