Srpska ambasadorka Tamara Rastovac Siamašvili predsedavajuća Izvršnog saveta Uneska

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Stalni predstavnik Srbije pri Unesku, ambasador Tamara Rastovac Siamašvili, izabrana je 26.11. na 213. zasedanju Izvršnog saveta Uneska za predsedavajućeg tog tela, na period od dve godine. (foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS)
Podelite vest

Stalna predstavnica Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izabrana je za predsedavajuću Izvršnog saveta te agencije UN. Od 58 članova Izvršnog saveta Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, za izbor Rastovac Siamašvili glasalo je 56, dva su bila uzdržana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izabrana je na dve godine, tokom kojih će koordinirati i usmeravati rad Izvršnog saveta, jednog od dva glavna organa Uneska, uz Generalnu konferenciju.

(foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS)

Izvršni savet se sastoji od 58 država članica Uneska, izabranih na četvorogodišnji mandat, i sastaje se dva puta godišnje. Srbija je od 2015. godine u sastavu Izvršnog saveta, a podnela je kandidaturu za članstvo i za period od 2023. do 2027. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je Tamari Rastovac Siamašvili, navodeći da je njen izbor veliki uspeh za Srbiju i srpsku diplomatiju, navodi se u saopštenju. Dodao je da je izborom Rastovac Siamašvili Srbija prvi put dobila tako visoku poziciju u Unesku.

Izbor ambasadorke Rastovac Siamašvili dodatna je potvrda da je Srbija u Unesku “uvažena kao konstruktivan i odgovoran partner” i da ona ima “izvanrednu profesionalnu reputaciju u toj organizaciji”, naveo je šef srpske diplomatije.

Selaković je izrazio uverenje da će Rastovac Siamašvili funkciju obavljati časno i odgovorno u svim domenima rada Uneska, i da će uporedo sa tim nastaviti da zastupa državne i nacionalne interese Srbije, dodaje se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x