Srpski sport u 2021. godini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: oks.org.rs
Podelite vest

Centralni sportski događaj tokom 2021. godine bile su Olimpijske igre u Tokiju na kojima su naši sportisti osvojili rekordnih devet medalja – tri zlatne (vaterpolisti, tekvondistkinja Milica Mandić i karatistkinja Jovana Preković), jednu srebrnu (strelac Damir Mikec) i pet bronzanih (basketaši, odbojkašice, tekvondistkinja Tijana Bogdanović, strelac Milenko Sebić i rvač Zurab Datunašvili).

Naši sportisti su se sa Paraolimpijskih igara u Tokiju vratili bogatiji za šest medalja – dve zlatne (obe je osvojio strelac Dragan Ristić), tri srebrne (strelci Zdravko Savanović i Laslo Šuranji i bacač čunjeva Željko Dimitrijević) i jednom bronzanom (stonoteniski par Borislava Perić Ranković-Nada Matić).

Podsetimo se najznačajnijih dostignuća srpskih sportista u ovoj godini …

Atletičarka Ivana Španović je treći put osvojila Dijamantsku ligu u skoku u dalj. Trijumfovala je na takmičenjima u Firenci, Stokholmu, Lozani i Cirihu. Bacačica koplja Adriana Vilagoš je sa samo 17 i po godina osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu za atletičare do 20 godina. Vlasnica je i najvrednijeg sezonskog rezultata u ovoj uzrasnoj kategoriji na svetu. Proglašena je za drugu najbolju mladu sportistkinju u Evropi za 2021. godinu, prema glasovima Evropskih olimpijskih komiteta. Paraatletičari su na Evropskom prvenstvu osvojili 11 medalja – po četiri zlatne i bronzane i tri srebrne.

Basketaši Srbije su treći put zaredom postali šampioni Evrope, a osvojili su i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama. Košarkaši Nikola Jokić, Vasilije Micić i Miloš Teodosić proglašeni su za najkorisnije igrače (MVP) u tri najbolja klupska takmičenja na svetu – NBA, Evroligi i Evrokupu. Košarkašice su trijumfovale na Evropskom šampionatu.

Vaterpolisti su odbranili olimpijsku titulu.

Rvač grčko-rimskim stilom Zurab Datunašvili okitio se zlatnom medaljom na evropskom i svetskom prvenstvu, kao i bronzanom na Olimpijskim igrama. Mate Nemeš je osvojio evropsko zlato u rvanju grčko-rimskim stilom.

Tekvondistkinja Milica Mandić je, pored zlatne medalje na Igrama u Tokiju, osvojila i srebro na Evropskom prvenstvu. Evropskim srebrom okitio se i tekvondista Mahdi Hodabahši. Olimpijska vicešampionka iz Rija Tijana Bogdanović na Igrama u Tokiju je bila treća. Bokser Vladimir Mirončikov izborio je bronzanu medalju na svetskom šampionatu, prvu za Srbiju nakon 26 godina.

Veslači Martin Mačković i Miloš Vasić doveslali su do bronzane medalje u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu.

Strelac Damir Mikec “upucao” je olimpijsko srebro u Tokiju, dok se Milenko Sebić na istom takmičenju okitio bronzom. Strelci su na Evropskom šampionatu uzeli četiri seniorske medalje: dva srebra su pripala Damiru Mikecu, jedno u malokalibarskom pištolju, a drugo u paru sa Zoranom Arunović u vazdušnom pištolju. Muška ekipa u gađanju vazdušnom puškom, u sastavu: Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Lazar Kovačević, takođe se popela na drugu najvišu stepenicu pobedničkog postolja, dok se ženski tim (Zorana Arunović, Jasmina Milovanović i Brankica Zarić) domogao bronzane medalje u ekipnom takmičenju vazdušnim pištoljem.

Karatistkinja Jovana Preković evropski je svetski i olimpijski šampion! Karatista Slobodan Bitević osvojio je evropsko srebro.

Fudbaleri Srbije plasirali su se na Mundijal u Kataru.

Teniser Novak Đoković je trijumfovao na tri od četiri “grend slem” turnira u godini. Rekord u dužini boravka na prvom mestu ATP liste preoteo je od Švajcarca Rodžera Federera.

Odbojkašice su postale vicešampionke Evrope i domogle se bronzane medalje na Olimpijskim igrama.

Džudista Aleksandar Kukolj je postao vicešampion sveta, dok se njegova koleginica Anja Obradović popela stepenicu niže na pobedničkom postolju.

Kuglaši su odbranili titulu najboljih na planeti …

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x