Srpski vatrogasci još jednom priskaču u pomoć grčkom narodu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Vatrogasno-spasilački tim sa 30 pripadnika Sektora za vanredne situacije i šest vozila otputovao je danas iz Niša u Grčku kako bi pomogli u gašenju požara koji gore na više lokacija u toj zemlji.

Luka Čaušić, v.d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova, kazao je, da vatrogasno-spasilački tim čine vatrogasci iz Beograda, Novog Sada, Niša, Smedereva, Jagodine i Pančeva.

Oni će, dodao je Čaušić, biti raspoređeni oko grčkog grada Aleksandropolisa.

“Prema podacima koje imamo iz Evropskog koordinacionog centra za vanredne situacije radi se o požari koji je možda najveći u poslednjih 20 i više godina. Trenutno je požarom zahvaćeno oko 67.800 hektara, ali će na žalost ta brojka još da raste”, izjavio je Čaušić.

On je podsetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije drugi put šalje pomoć svojim kolegama u požarnoj sezoni koja je najizazovnija za Grčku.

Prema njegovim rečima, naš vatrogasno-spasilački tim biće angažovan u Grčkoj na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleskandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa, a po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

“Srećan sam što država Srbija ima kapacitet da pomogne svim državam u ovakvim situacijuama. Vatrogasci-spacioci Sektora za vanrednesituacije gde god odu sasvim sigurno osvetlaju obraz Republici Srbiji zato što su dobro obučeni i daju sve od sebe da pomognu i kolegama i ljudima gde su upućeni. Setimo se proteklih godina Turske, Grčke, Slovenije i Bosne i Hercegovine”, istakao Čaušić.

Vatroagasci-spacioci koji su danas krenuli put Grčke takođe su kazali da veruju da će na terenu osvetlati obraz i dostojno predstaviti našu zemlju.

Goran Živanović, komandir čete u vatrogasnom bataljonu Voždovac je rekao da će ljudi u Srbiji sigurno biti ponosni na njih što su učestvovali u gašenju požara u Grčkoj.

Živanović je kazao da vatrogasno-spasilački tim ide “punim srcem” da pomogne bratskom grčkom narodu.

“Radim već 28 godina, ali do sada nisam išao van zemlje na gašenje požara. Posle toliko godina staža, nadam se da neće biti nekih iznenađenja na terenu, barem što se mene tiče. Nisam bio na sličnim dešavanjima, tako da smatramo da je ovo način da upotpunim karijeru”, izjavio je Živanović.

U desetodnovnoj borbi sa požarima u Grčkoj, krajem jula i početkom avgusta, učestvovalo je 36 vatrogasaca-spasilaca i dva člana medicinske ekipe, sa 14 vatrogasnih vozila.

Srpski vatrogasno-spasilački tim tada je bio stacioniran u Volosu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x