Srpski vizuelni umetnici po prvi put u Kulturnom centru Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dizajn materijala: Đorđe Balmazović, grupa Škart
Podelite vest

„Evergreenˮ: sinteza umetničke otpornosti i inovacije – Otvaranje u subotu, 4. novembra 2023. godine u 16 časova (Kulturni centar Srbije „Ivo Andrić” u Pekingu, Narodna Republika Kina, Jiuxianqiao Road, 798 Art Park, Chaoyang District, Beijing 100016, China)

Izložba „Evergreen” pruža publici u Pekingu jedinstven uvid u rad članova Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Izbor predstavlja jednu od mogućih sinteza umetničkih radova mnoštva istaknutih umetnika i umetnica iz Srbije. Ova izložba, čija je kustoskinja Maja Ćirić, a na inicijativu članova Upravnog odbora ULUS-a Milice Ružičić i Vladana Jeremića, ima za cilj da publici u Narodnoj Republici Kini, jednoj od najmnogoljudnijih zemalja na svetu, predstavi bogat i raznovrstan svet savremene umetnosti iz Srbije.

Ivana Smiljanić (ANTHURIUM-ANDREAEANUM) http://raedle-jeremic.net

Umetnice i umetnici  – Sanja Anđelković, Vladimir Bjeličić, Lana Vasiljević, Ana Vujović, Nenad Gajić, Vladimir Milanović, Zoran Naskovski, Bojan Radojičić i Ivana Smiljanić – odabrani su jer su dobitnici nagrada ULUS-a. Njihova dela iz višestrukih perspektiva odražavaju kvalitet i izvanrednost savremene scene. Odabrani radovi komuniciraju putem različitih formalnih i konceptualnih manifestacija, pružajući uvid u raznolikost savremene umetnosti iz Srbije.

ULUS kao najveće umetničko udruženje na Balkanu personifikuje nasleđe snage i izdržljivosti, koje mu je omogućilo da napreduje uprkos promenljivim okolnostima. Karakter i integritet udruženja oblikovani su neprestanim borbama da se zadovolje potrebe i uslovi umetničkog stvaralaštva te da se istovremeno neguje živa umetnička zajednica. Tokom svoje bogate istorije, duže od stotinu godina, ULUS je postao institucionalna platforma koja neguje osećaj društvene solidarnosti i podržava evoluirajući društveno-kulturni krajolik.

Lana Vasiljević – Poligon instalacija, kombinovana tehnika (http://raedle-jeremic.net)

U tom smislu izložba „Evergreenˮ služi kao metafora za vitalnost ULUS-a, predstavljajući njegovu sposobnost da se prilagodi promenljivim okolnostima dok istovremeno čuva svoju suštinu, koja podrazumeva uodnošavanje prihvatanja i otpora, sećanja i zaborava, umetničkih fenomena i tendencija u odnosu na vladajuće konvencije i društvene matrice.

Izložba takođe osvetljava dinamično vođstvo nove uprave ULUS-a, koja promoviše inkluzivnost i obezbeđuje prostor za savremene umetničke izraze i inovaciju izvan nasleđenih i naučenih istorijskih korelacija. Negujući jedinstvo i pružajući prostor za nove događaje i fenomene, ULUS i dalje ostaje baza pokretačke snage za umetničko  istraživanje i delovanje.

Zoran naskovski – Rad nije bitan, instalacija dimenzije promenljive (http://raedle-jeremic.net)

„Evergreenˮ poziva posetioce da istraže spoj umetnosti, istorije i savremenog društva, nudeći jedinstvenu priliku za upoznavanje sa ULUS-om i njegovim raznolikim članovima. Izložba će biti otvorena od 4. do 30. novembra 2023. godine u Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić” u Pekingu. Realizaciju projekta je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x