SSP, DS, pokret Ne davimo Beograd i stranka Zajedno podržali održavanje Evroprajda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/LazarCatt
Podelite vest

Stranka slobode i pravde (SSP), Ne davimo Beograd, Zajedno i Demokratska stranka (DS) podržali su održavanje manifestacije Evroprajd u Beogradu u septembru, naglašavajući da Ustav Srbije svim građanima garantuje jednaka prava.

Poslanica pokreta Ne davimo Beograd Biljana Djorđević kazala je za današnji list Danas da je pitanje prava LGBTI osoba pitanje univerzalnih prava svih građana da slave, protestuju, šetaju i rade šta god oni misle da je potrebno da bi skrenuli pažnju na svoje probleme ili slavili svoje važne datume.

“Kao zeleno-leva organizacija, nama je jako važno da istaknemo i socijalni karakter borbe za jednaku platu, protiv diskriminacije, za ostvarivanje socijalnih prava i da pružimo podršku za osnivanje sigurne kuće u Beogradu za pripadnike ove ugrožene grupe”, kazala je ona.

Poslanica DS Dragana Rakić ističe da kada je u pitanju Evroprajd – nema rasprave na temu u kojoj meri i u kom obimu treba da se poštuje Ustav, naglašavajući da je DS do sada podržavala organizacijuz svake parade ponosa.

“Ustav Republike Srbije zabranjuje svaki vid diskriminacije i garantuje pravo na slobodu okupljanja svih građana, pa tako i članovima LGBT populacije. Svako ko smatra da su mu uskraćena prava, ima pravo da protestuje i iskazuje svoje stavove”, naglasila je Rakić.

Odbornica SSP u Skupštini grada Beograda Mila Popović naglasila je da ista prava moraju da važe za sve građane i naglasila da ta stranka smatra da Evroprajd ne treba zabraniti, a da država ima obavezu da obezbedi da čitav događaj prođe bez bilo kakvog nasilja i neprijatnosti po organizatore i učesnike.

“Za naše društvo bi bilo bolje da se tolerancijom i poštovanjem različitosti, koje nikoga ne ugrožavaju, bavimo svakog dana u godini, a ne samo ovaj jedan dan. Samo takav pristup može načiniti neke ozbiljne pomake kada je u pitanju potreba da LGBT populaciji omogućimo da reše probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju”, kazala je ona.

Poslanik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je da se zalaže za ista prava svih građana, bez obzira na različitosti, kako je i propisano Ustavom i zakonima.

List Danas piše da su među onima koji se protive održavanju te manifestacije pokret Dveri, stranka Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Narodna stranka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x