SSP poziva sve poslaničke grupe da stanu iza predloga zakona o Alimentacionom fondu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dragan Đilas Foto: printscreen Utisak nedelje NOVA S
Podelite vest

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas najavio je danas da će ta stranka, kao inicijator predloga zakona o privremenom izdržavanju dece iz Alimentacionog fonda, predložiti da sve poslaničke grupe u skupštini Srbije stanu iza tog predloga.

Đilas je u pisanoj izjavi ocenio da je potrebno da po tom pitanju, kao i u definisanju statusa roditelj – negovatelj, bude postignut konsenzus u parlamentu.

“Zakon o privremenom izdržavanju dece iz Alimentacionog fonda i zakon o dopunama zakona o socijalnoj zaštiti spremni su da uđu u skupštinsku proceduru narednih dana i budu usvojeni do kraja godine, čime će više stotina hiljada oštećene dece i samohranih roditelja biti konačno maksimalno zaštićeni i živeti dostojan život”, naveo je Đilas a prenela SSP.

Dodao je da bi Alimentacioni fond funkcionisao kao državni fond koji bi, u slučaju neispunjavanja obaveze roditelja da plaća alimentaciju, već posle dva meseca omogućio detetu da dobija privremenu pomoć u iznosu predviđenom samom sudskom presudom o razvodu braka.

“Jedna od ključnih novina je da bi postupak pokretanja ovog zahteva, kao i potraživanje od neodgovornog roditelja, išao po službenoj dužnosti od strane organa starateljstva, budući da je do sada sve bilo prepušteno inicijativi samohranih roditelja, pretežno majki, koje iz raznih opravdanih razloga uglavnom nisu posezale za sudskim procesima i tužbama protiv bivših supružnika”, naveo je lider SSP.

Đilas je naveo i da bi usvajanjem dopuna zakona o socijalnoj zaštiti bio uveden novi status roditelj-negovatelj, koji bi po njegovim rečima, obezbedio primanja u iznosu minimalne republičke zarade za roditelje sa decom sa smetnjama u razvoju, ali i garantovanu penziju, kad dođu u te godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x