SSP: Sprečiti propadanje železničke stanice i izmestiti prugu iz centra Kragujevca

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Dušan Gvozdenović printscreen
Podelite vest

Stranka slobode i pravde zatražila je danas od vlasti u Kragujevcu da spreči propadanje železničke stanice i da izmesti prugu van centra grada, jer bi u slučaju planirane modernizacije, zbog povećanja brzine saobraćaja, predstavljala opasnost za građane.

Kako je rečeno danas u obraćanju novinarima, prošlo je deset godina od obećanja Srpske napredne stranke da će obnoviti železničku stanicu u Kragujevcu, koja je izgrađena pre 138 godina, ali je ona “ostala zaglavljena u prošlosti i izložena zubu vremena”.

U SSP smatraju da je objekat koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture izložen nebrizi i “izaziva tugu i bes Kragujevčana”.

“Da li će se nadležni dozvati pameti i sprečiti dalje propadanje železničke stanice? Ministre Gorane Vesiću, da li železnička stanica treba ovako da izgleda?”, pitao je narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora SSP Kragujevac Dalibor Jekić.

Naveo je da obećanja o rekonstrukciji pruge od Kragujevca do Kraljeva, Kragujevčani slušaju poslednje četiri godine, a ko želi da se vrati u prošli vek “vožnja ovom prugom mu to i garantuje”.

“Prosečna brzina na ovoj deonici je oko 30 kilometara na sat, možda je vlast htela da iskoristi ovu relaciju kao turistički potencijal”, pitao je Jekić.

On je podsetio da je novo obećanje došlo pre sedam dana od predsednika države Aleksanda Vučića da deonicu od Kragujevca do Kraljeva treba modernizovati i da će radovi uskoro krenuti. U SSP-u navode da su Kragujevčani opet zabrinuti, jer su čitali ustavna ovlašćenja predsednika i nigde nisu našli da je on zadužen za to.

“Predsedniče, pošto mi znamo da se Vi za sve pitate, mi iz Stranke slobode i pravde jesmo za modernizaciju pruge, ali ne na postojećoj trasi, jer ona prolazi kroz sam centar grada. Prugu treba izmestiti van centra grada i na taj način omogućiti razvoj grada preko Lepenice koji se decenijama i neopravdano ne razvija kao drugi delovi Kragujevca”, kazao je Jekić.

Upozorio je da će modernizacijom pruge na postojećoj trasi doći do povećanja brzine koja je potencijalna opasnost za građane, a takođe nije normalno da kroz centar grada prolaze kompozicije koje prevoze opasne materije.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x