SSP: Vlast je zaustavila evropske integracije, to je odustajanje od boljeg života građana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Generalni sekretar SSP Peđa Mitrović, Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da su evropske integracije Srbije praktično zaustavljene i da je ključni krivac za to vlast, ističući da o tome govori i poslednji izveštaj Evropske komisije o napredovanju zemlje ka Evropskoj uniji (EU).

“Suština evropskih integracija nije puko članstvo u EU. Svrha je da se kroz sprovođenje reformi prvenstveno unapredi kvalitet života građana Srbije. Odustajanjem od reformi ne odustajemo od članstva u EU, već od kvalitetnog života naših građana”, rekao je generalni sekretar SSP Peđa Mitrović.

Prema njegovim rečima, “u poslednje dve godine došlo je do velikog pogoršanja u sprovođenju reformi od strane domaćih vlasti koje su uslov za pristupanje EU – u 20 od 33 oblasti napredak je ili ograničen ili ga nema, što bi prevedeno na školske ocene značilo da smo dobili 20 dvojki i jedinica”.

“U jednom poglavlju – spoljna politika, došlo je i do nazadovanja. Ni u jednom poglavlju nije zabeležen dobar napredak”, naveo je Mitrović.

Kako je rekao, “do zastoja je došlo i u ključnim pregovaračkim poglavljima, 23 i 24, nije bilo suštinskog napretka u oblastima nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja, izbornim uslovima, a zabeležena su brojna kašnjenja u implementaciji već usvojenih mera”.

“Pre tri godine, 2019, situacija je bila značajno drugačija – Srbija je u samo 7 oblasti imala ograničen napredak ili bez napretka, a ni u jednoj nazadovanje. Iako su i tada reforme bile mlake, situacija je neuporedivo bolja nego danas, jer je bilo čak i četiri oblasti u kojima je napredak bio dobar”, istakao je Mitrović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x