Šta nam govore satelitski podaci o kvalitetu vazduha u Srbiji za 2023. godinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zagađenje u Beogradu; foto: CINS
Podelite vest
O kvalitetu vazduha se u Srbiji priča godinama, a poznato je i da smo najgori u Evropi po prevremenim smrtima zbog zagađenja. Pogledajte šta pokazuju novi satelitski podaci do kojih je CINS došao u saradnji sa kolegama iz Evropske mreže data novinara na sajtu CINS-a.

One su toliko male, 30 puta manje od dlake na glavi. Ne zna se od čega su sastavljene. Ipak, kada ih udahnemo, brzo se šire našim krvotokom. Što ih je više, to su opasnije. Kada ih je više, mogu da pogoršaju bolesti koje ljudi već imaju, a u nekim slučajevima i da dovedu do raka i prevremene smrti.

U pitanju su PM 2.5 čestice.  One su jedan od glavnih pokazatelja koliko je vazduh u Srbiji zagađen. Prema standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji su stroži nego naši, smatra se da je vazduh dobrog kvaliteta samo ako je njihov godišnji prosek do 5 mikrograma po metru kubnom.

Procena Službe za monitoring atmosfere Kopernikus (CAMS) funkcioniše ovako: satelit meri koliko se svetla odbija od zemlje i ide nazad ka njemu. Što je područje zagađenije, svetla će biti manje. Onda naučnici uključuju i druge faktore (na primer, da li je to urbana sredina ili manje mesto) i program daje procenu zagađenja.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) su, u saradnji sa kolegama iz Evropske mreže data novinara (EDJNet), analizirali podatke sa satelita koji nam ukazuju koliko je Srbija zagađena PM 2.5 česticama u odnosu na druge države u Evropi.

Prema predviđanju Službe za monitoring atmosfere Kopernikus (CAMS), u 2023. godini je granica koju predlaže SZO prekoračena u većini država Evrope.

PM 2.5 čestice u Evropi: Gde ih ima najviše

Predviđanje softvera u odnosu na granicu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u 2023.

Foto: CINS printscreen

Opširnije na CINS

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x