Stano: Hitno formirati ZSO, neuspeh Kosova da to ispuni nespremnost da se normalizuju odnosi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/EMIL VAS)
Podelite vest

Portparol Evropske unije Peter Stano je danas pozvao na hitno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i kazao da će se neuspeh Kosova da to ispuni tumačiti kao nespremnost da se normalizuju odnosi sa Srbijom.

Stano je novinarima u Briselu kazao da je formiranje ZSO dugogodišnji zahtev i obaveza Kosova i da ga je EU nekoliko puta ponovila na najvišem nivou, svojih lidera.

“Sastanak na nivou glavnih pregovarača u četvrtak u Briselu biće usredsređen na druga pitanja, uglavnom na ona o kojima se razgovaralo prošle i pretprošle nedelje – o problemima i posledicama odluke Centralne banke Kosova u vezi sa upotrebom dinara” – najavio je portparol EU.

Dodao je da je ZSO, iako je jedna od glavnih tema razgovora glavnih pregovarača, tema na svakom sastanku i u svakom kontaktu s kosovskom stranom.

“Neuspeh Kosova da to ispuni, neće se tumačiti kao pozitivan znak spremnosti da se nastavi na putu normalizacije koji je sada povezan s napretkom Kosova na putu ka pristupanju EU” – kazao je Stano.

Naglasio je da je ZSO “jedan od uslova koji je zaista hitno potrebno ispuniti što je pre moguće bez ikakvog daljeg odlaganja”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x