Stanojević: Jovanjica ili sve najveće afere u jednoj

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: privatna arhiva
Podelite vest

U nekim odgovornijim društvima jedna afera dovoljna je za smenu vlasti. Naša vlast iza sebe ima poduži spisak ogromnih afera koji se još uvek dopunjuje, a afere se zatvaraju prećutnim ili sve češće jasno izgovorenim “pa šta?”

Smene odgovornih naravno da nema, ali, na žalost, ima smene onih koji se braneći opšti interes i zakone tim aferama bave. Smena inspektora Milenkovića i Mitića koji su razotkrili Jovanjicu najnoviji je i najdrastičniji primer ove prakse.

U teškoj konkurenciji nemoguće je proglasiti neku od afera za najveću, ali Jovanjica je zasigurno afera koja ilustruje najviše elemenata načina vladavine režima i propasti našeg društva. U ovom tekstu razmotriću neke od tih elemenata koje smo videli u drugim aferama.

Kod afere Helikopter (2015.) smo, osim značaja i moći propagande, videli da određeni ljubimci mogu da sačuvaju fotelje bez obzira na moralnu odgovornost – neko prosto može da ih „ne da”. Štaviše, da čast i moralna odgovornost ne obavezuju vlast.

Godinu dana kasnije, u Savamali, videli smo da kada je to pogodno država može da se praktično „isključi” na nekoliko sati. Policija je uprkos prijavama ostala slepa i nema. Ali pokazalo se i to da sistem i različite službe, po potrebi i u korist bezakonja, mogu da funkcionišu, pa je tako parking servis preko dana raščistio teren, a kamere na autobuskoj stanici u blizini nisu radile.

Zatim smo 2019. na primeru naplatne rampe kod Doljevca videli vrhunsko obesmišljavanje, poniženje i ismevanje pravosuđa. Naime, sudski postupak je okončan bez čuvenih dva minuta snimka sa naplatne rampe!

Iste godine, Aleksandar Obradović, čovek koji je ukazao na to da državna firma Krušik trpi gubitke u korist privatnih firmi i koji je, samim tim, stao u odbranu države, uhapšen je i u javnosti proglašen izdajnikom i državnim neprijateljem!

Početkom 2021. godine uhapšen je Veljko Belivuk o čijem klanu su ranijih godina istraživački novinari pisali. Mnogi podaci upućuju na veze vlasti sa ovom kriminalnom grupom: veze sa generalnim sekretarom Novakom Nedićem, sa Aleksandrom Vidojevićem, obezbeđivanje inauguracije Aleksandra Vučića itd. Postoje i svedočenja Belivuka koja, iako on ima pravo da se brani laganjem, moraju biti ispitana.

Iz ovoga naslućujemo da je vlast u stanju da kontroliše ili tesno sarađuje sa kriminalnom grupom.

Iste godine u javnosti su se pojavile informacije i svedočenja o „Bunga-bunga” žurkama koje je organizovao Dragan Marković Palma. Neke od devojaka koje su podvođene na tim žurkama su bile maloletne. Ova afera pokazala je moć duhovnih trovačnica Pinka i Hepija. Podvođivač i pedofil
nakon nekoliko „tretmana” postao je ugledni srpski domaćin! Naravno, ne ide to dok pop ne okadi, a je tako kao krajnju potvrdu dostojnosti Palma odlikovan od strane Eparhije Šumadijske Srpske pravoslavne crkve „Ordenom Svetih kragujevačkih novomučenika Prvog stepena”.

Ove godine smenjene su tužiteljke koje su radile na slučaju zloupotrebi u EPS-u (usled čega je EPS oštećen za 7,5 miliona dolara). Časne tužiteljke kažnjene su zato što su profesionalno obavljale svoj posao!

Jovanjica, afera na koju još uvek, srećom, nije stavljena tačka, u trenutnoj fazi sadrži elemente svih navedenih afera. Državne službe zatvarale su oči pred najvećom plantažom marihuane u Evropi i čak je obezbeđivale i učestvovale u radu te kriminalne grupe! Sudski postupci se na svaki način opstruiraju, uključujući i pokušaje falsifikovanja dokaznih materijala. U odbranu Jovanjice stali su najviši državni funkcioneri, uključujući i predsednika države.

Časni i hrabri inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić, koji profesinalno rade svoj posao i bore se protiv organizovanog kriminala, bivaju proglašeni kriminalcima i neprijateljima države i bivaju smenjeni sa položaja! Prvooptuženi za organizovanje kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu, Predrag Koluvija, brani sa slobode i sa nacionalnih fekvencija gde se prikazuje kao ugledni domaćin, hrišćanin i rodoljub.

Na Informer TV-u je čak i zaplakao! Ono što naročito brine je što Jovanjica sve više poprima elemente afere Oliver Ivanović…

Ipak, slučaj afere hapšenja policajke Katarine Petrović ima da nas poduči nečemu važnom i novom: pravda je u trenutnoj Srbiji dostižna, ali samo uz ogroman pritisak javnosti!

Zato pritisak ne sme da posustaje! Podržimo inspektore Mitića i Milenkovića i pokažimo im da nisu sami! U urušenim institucijama i državi ogrezloj u kriminalu, samo budna i odgovorna javnost štiti ove hrabre i poštene ljude.

Autor teksta Vukašin Stanojević je asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu i aktivni učesnik protesta “Srbija protiv nasilja”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x