Stari zanati: Obuća sve lošijeg kvaliteta, obućara sve manje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Na Bulevaru Nemanjićau u Nišu u malom lokalu već 17 godina obuću Nišlijama popravlja Milan Jović. Od ovog zanata, kaže, može da se živi, ali skromno. Mušterija ima, a obuću popravlja i ljudima u inostranstvu.

Obućarskom zanatu ga je naučio otac, koji je i sam imao radnju.

“Čini mi se da sam celog života obućar. Od malih nogu pored oca, jer nam je radnja bila u kući. Prvo sam mu pomagao, a od svoje 17. godine počeo i samostalno da radim. Bežao sam od ovog posla, radio druge poslove, pa se vratio”, kaže Milan Jović koji sa svojih 46 godina spada u mlađe obućare u Nišu.

Foto; Milan Jović

Koliko je njemu poznato, u Nišu trenutno ima oko dvadesetak obućarskih radnji, a vlasnici su većinom starije zanatlije, pa je i ovo jedan od starih zanata kome preti izumiranje.

“Ima mušterija i od ovog posla može da se živi, ne može čovek da se obogati, ali mogu da se plate računi i da nikome ne budete dužni”, kaže uz osmeh.

Po  njegovim rečima dosta posla ima tokom leta, kada dolaze ljudi koji rade u inostranstvu. Ima mušteriju  koji radi u Nemačkoj, pa pokupi obuću i od svojih komšija Nemaca i donosi na popavku.

“Donese nekada i po 20 par obuće koju popravim dok je na odmoru u Nišu, jer je cena popravke ovde daleko niža nego u Nemačkoj”, ističe Milan.

U maloj radionici popravlja sve vrste obuće, najčešće patike, jer su patike obuća koja se danas najviše nosi, ali i kvari. Najčešće se cepa lub patike, pa on zamenjuje i sunđer i platno na zadnjem delu patike, pa nakon njegove intervencije patika izgleda kao nova.

“Kožu je zamenila takozvana eko-koža. U prodavnicama mogu da se kupe jeftine cipele, ali je njihov kvalitet loš. Kupuju se cipele koje se obuku jednom-dva puta, stoje u ormanu i počnu da se raspadaju same od sebe. To su neki čudni materijal koji se posle nekog vremena sami razgrađaju. Ima još uvek obuće dobrog kvaliteta koja traje, ali takva obuća i košta.  Naši građani nose i kvalitetnu i nekvalitetnu obuću”, napominje Jović.

Milan Jović ruši stereotip da obućari nose loše cipele. Kaže da ima bar dvadesetak pari za razne prilike, a podseća i da cipela može da promeni život.

Ako ne verujete, setite se Pepeljuge.

Foto: Srbija Vesti

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x