Starović: Turska oprema Kosovo ofanzivnim naoružanjem, upozorili smo da je apsolutno neprihvatljivo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da pojedine države, a pre svega je, kako je naveo, tu u fokusu Turska, “intezivno rade na naoružavanju, obučavanju, generalno na osposobljavanju takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim relevantnim međunarodim sporazumima”.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da su naše nadležne agencije to pažljivo pratile i obaveštavale državno rukovodstvo šta se dešava pa je Srbija “svim raspoloživim kanalima upozorila” predstavnike Turske da je to “apsolutno neprihvatiljivo”, navodeći i da to oružje Turska “donira” Kosovu.

“Kosovski premijer Aljbin Kurti je javno predstavio bespilotne letilice i svi su upoznati sa činjenicom da Tuska svojim donacijama ofanzivnog naoružanja i  i te kako podiže kapacitete tih kosovskih snaga. Na žalost, ne radi se samo o dronovima, već i o veoma sofisticiranim protivoklopnim sredstvima, minobacačima i drugom oružju”, rekao je Starović.

On je naveo da to “podiže nivo rizika i pretnji pre svega prema srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, ali i Srbiji u celini”, dodajući da to “nije razlog za paniku, mi na sve to imamo odgovore i tek ćemo ih imati”.

“To posebno zabrinjava jer će Turska preuzeti komandu KFOR na jesen, po prvi put od kad je ova misija uspostavljena. To nije dobro, na tu odluku nismo mogli da utičemo jer je isključivo u nadležnosti NATO saveza”, rekao je Starović.

Naveo je da imenovanje generala iz Turske za komadanta KFOR nosi “dodatne izazove”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x