Starović: Zahtev da se sada uskladimo sa spoljnom politikom EU ‘menjanje pravila u toku utakmice’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) Nemanja Starović izjavio je danas da zahtevi Srbiji da se već sad u potpunosti uskladi sa spoljno-bezbednosnom politikom Evropske unije i da zavede režim sankcija prema Rusiji, predstavlja “menjanje pravila igre u toku utakmice”.

“To nigde nije tako definisano kao naša obaveza. Čak i ukoliko bi se to desilo, a neće, ne postoji adekvatna valorizacija”, rekao je Starović za televiziju Pink.

On je naveo primere Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, koje su se, po njegovim rečima, u potpunosti uskladile sa spoljno-bezbednosnom politikom EU i zavele sankcije Rusiji i upitao “na koji je to način valorizovano i da li su one napredovale na svom evropskom putu”.

“Bojim se da baš i nisu. Pristupanje EU nesumnjivo predstavlja prioritet naše spoljne politike, to je nesumnjivo i u interesu naše države i naših građana, ali govoriti o nekakvoj evropskoj perspektivi danas, a bez pružanja jasnog okvira ili datuma našeg nastupanja u punopravno članstvo je krajnje neozbiljno”, ocenio je Starović.

Državni sekretar MSP je istakao da jedino što predstavlja obavezu Srbije vezano za pregovarački okvir jeste da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku, do momenta stupanja u punopravno članstvo EU, a da svi novi zahtevi koji dolaze “liče na ultimatume”, navodeći da Srbija “nikada u istoriji nije dobro reagovala na njih”.

Govoreći o Planu konsultacija koji su potpisali šefovi diplomatija Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov u Njujorku, Starović je ocenio da je to “jedan rutinski dokument”.

“To je jedna tabela u koju je unet raspored različitih sastanaka vezan za bilateralne konsultacije, konzularne konsultacije i tako dalje. Mi trenutno imamo praksu održavanja bilateralnih konsultacija sa više od 80 država na svetu i to nikada nije bio problem”, naveo je on i dodao da su kritike koje dolaze na račun tog dokumenta “ili nerazumevanje, ili svesna zloupotreba”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x