Start grejne sezone u Kragujevcu bez poskupljenja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Poskupljenje daljinskog grejanja u Kragujevcu nije najavljeno i povećanja cene “za sada” neće biti, pa će potrošači “paušalci” i dalje plaćati oko 84 dinara po kvadratnom metru, rečeno je Beti u preduzeću “Energetika”.

Direktor tog preduzeća Andrija Ilić je naveo da je preduzeće svake godine “u obavezi” da traži korekciju cene, ali nije želeo da govori o tome da li i ove godine podnet takav zahtev niti kakav je bio.

Iako, kako je rekao, rastu cene energenata, u Kragujevcu će, kako se očekuje, ove grejne sezone biti čak smanjeni troškovi proizvodnje, jer će sve kotlarnice u gradu preći sa uglja na gas.

Podsetio je da je za prelazak na taj ekološki čistiji energent, ove godine investirano 15 miliona evra i da su sada u toku “funkcionalne probe” najvećeg kotla na gas.

Ilić je napomenuo da je “Energetika” spremna i za drugu opciju: da i dalje koristi ugalj i mazut ukoliko bude bilo potrebe “zbog energetske situacije”.

Istakao je da je “Energetika” ima 7.900 tona uglja i oko 500 tona mazuta.

Po rečima Ilića, korišćenje gasa smanjiće troškove proizvodnje, ali pre svega zagađenje u Kragujevcu.

“Oko 70 posto smanjuje se emisija ugljenikovih oksida, potpuno eliminišu sumpor i čvrste čestice, a azot-oksid će biti na značajno nižem nivou nego što je ekološki standard”, objasnio je Ilić.

U Kragujevcu daljinsko grejanje koristi 22.000 potrošača. Najveći deo čine “paušalci” koji plaćaju račune svih 12 meseci u godini.

Manji broj su oni koji plaćaju po utrošku toplotne energije, među kojima su pre svega novi energetski efikasni objekti.

Ilić je potvrdio da su završeni remonti svih kotlarnica i rekonstrukcija delova distributivne mreže, te da je sve spremno za start grejne sezone 15. oktobra.

Ilić je pozvao sve potrošače da racionalno troše toplotnu energiju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x