Stefanović (SSP): Srbija da što pre uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predsednik skupštinskog odbora za spoljne poslove Borko Stefanović. Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
Podelite vest

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je da je interes Srbije da bude što pre članica EU i da uskladi svoju sa spoljnom politikom EU.

On je naveo i da je intres Srbije da nastavi dijalog sa Prištinom u okviru koga, kako je rekao, neće biti reči o priznavanju i omogućavanju Kosova da uđe u UN, prenela je SSP.

“Kada odlučujemo, a vreme u kome živimo od nas traži da donesemo odluke, na prvom mestu mora da nam bude interes Srbije”, izjavio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, “još nije kasno” iako je Srbija izgubila previše vremena ostavši dugo mimo kontinenta čiji je deo.

Podsetio je da Srbija već više od dvadeset godina bira da ide ka EU i da je ta odluka potvrđena na svakim izborima od 2000. do danas.

Dodao je da se svaka vlast od tada “bar nominalno” zalagala za EU i da joj je to bio prvi spoljno-politički prioritet.

“Odbijanjem da o tome razgovaramo i neuskladjivanjem sa politikom EU ova vlast je ugrozila ekonomski interes Srbije, jer se najavljuju neformalne sankcije, ukidanje EU fondova, povlačenje investitora i kompanija kojih najviše ima iz EU”, kazao je on.

Stefanović smatra da “ova vlast misli da može da sedi na dve stolice” i da time ugrožava sigurnost Srbije.

Naglasio je da se Rusija kada je donela odluku o priznavanju nezavisnosti delova Ukrajne pozvala na kosovski presedan, te da je, pravdajući tako otimanje delova teritorije Ukrajini, Rusija ugrozila interes Srbije.

“Nemamo više vremena za čekanje. Nema više političke neutralnosti koja je izmišljotina domaćih ekstremista koji tako pokušavaju da sakriju da im je Rusija važnija od Srbije”, kazao je on.

Naveo je da “velike sile mogu da budu politički neutralne”, ali da, kako je kazao, zemlje koje zavise od međunarodnih komunikacija i ekonomski i na svaki drugi način, to sebi ne mogu da dozvole.

“Vojna neutralnost da, ali u novom svetu u kome živimo nakon agresije Rusije na Ukrajinu, politička neutralnost više ne postoji kao opcija”, objasnio je Stefanović.

Upitao je i kuda ide Srbija, ako ne u EU.

“Interes Srbije je iznad svega, ne smemo se rukovoditi emocijama niti besmislicama koje nameću ekstremisti pričajući o nekakvim zabranama ruskih klasika”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, interes Srbije mora biti zaštićen, a pozicija u pregovorima sa Prištinom ojačana.

Dodao je i da se moraju zaštititi poslovi i standard domaćih građana u, kako je ocenio, uslovima kada zbog nesposobne vlasti cene svakodnevno rastu.

“Jedini način da to uradimo jeste da uskladimo spoljnu politiku sa EU, jer je nemoguće da napredujemo ako idemo u suprotnom smeru od onog kojim idu sve zemlje sa kontinenta na kome živimo”, zaključio je Stefanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x