Stefanović: Tužilac ima pravo da proceni da li treba proveriti tvrdnje Belivuka o Savamali

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: bg.vi.sud.rs
Podelite vest

Viši javni tužilac u Beoradu Nenad Stefanović izjavio je da “Veljko Belivuk nikad nije bio obuhvaćen krivičnom prijavom ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za slučaj ‘Savamala’, te se taj deo njegovog iskaza pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu ni ne može tretirati kao ‘priznanje'”.

“On je u svojstvu optuženog, na glavnom pretresu izneo navode o rušenju u Savamali u okviru  strategije svoje odbrane od optužbi da je vođa organizovane kriminalne grupe koja je delovala pod velom navijačke grupe, da je naložio i lično učestvovao u sedam ubistava koja su zgrozila javnost u Srbiji”, rekao je Stefanović za list Politika, na pitanje da li je tužilaštvo razmatralo mogućnost da proveri tvrdnju Belivuka  da je zajedno sa Zvonkom Veselinovićem rušio objekte u Savamali i da li to priznanje zahteva dalje provere.

Govoreći o tome zašto je tužilaštvo proveravalo iskaz nekadašnje državne sekretarke u MUP Dijane Hrkalović, optužene za trgovinu uticajem, koja tvrdi da je inspektor Slobodan Milenković montirao aferu “Jovanjica” i da sam trguje drogom, ali ne i Belivukov, on je rekao da tužilac ima “diskreciona ovlašćenja da proceni i odluči o relevantnosti navoda koje će proveravati”.

“Sa jedne strane imamo osuđivanog vođu navijača, kojem se sada sudi za najteža krivična dela za koja mu preti doživotni zatvor i pri tom ima pravo da se brani kako smatra da je najbolje za njega, pa i da ne govori istinu i da zbog toga ne snosi posledice”, rekao je Stefanović.

“S druge strane”, dodao je, “imamo bivšu visoku funkcionerku i državnu sekretarku u MUP, optuženu za krivično delo za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora, a koje je imala pristup poverljivim informacijama kao i mogućnost da se dođe do različitih saznanja”.

Kako je rekao, “njeni navodi, izneti u medijima u vezi sa radom načelnika Odeljenja za borbu protiv droge MUP-a Srbije, ne tiču se ni predmeta u kojem je ona optužena, niti bilo kog drugog za koji je postupanje javnog tužioca u toku”.

“Provere navoda Dijane Hrkalović, ali i drugih operativnih podataka, i informacija do kojih smo došli, su u toku. Detalje ovog pretkrivičnog postupka ne mogu da otkrivam, ali mogu da ukažem da se analiza prikupljenih informacija i podataka u ovom trenutku odvija i putem međunarodne pravne pomoći sa državama Evropske unije”, rekao je Stefanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x