Stejt department kritikovao Vučićev napad na Džozefa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

U demokratskim društvima nema mesta prljavim metodama protiv građana, poput onih upotrebljenih protiv Edvarda Džozefa, saopštilo je na Tviteru odeljenje američkog Stejt departmenta za Evropu i Aziju, a preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Uz objavu podeljen je i tviter post samog Džozefa, predavača na Univerzitetu “Džons Hopkins” i bivšeg diplomate, u kojem navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo teške, neutemeljene, optužbe na njegov račun gostujući na jednoj od srpskih televizija 30. decembra.

Stejt department je dodao u saopštenju da nezavisni glasovi i organizacije civilnog društva promovišu odgovornost i transparentnost.

“Cenimo one koji grade mirno društvo na Zapadnom Balkanu”, navedeno je, a uz tvit je podeljena i Džozefova fotografija u društvu zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta Gabrijela Eskobara.

Aleksandar Vučić je prošle sedmice na TV Prva nazvao Džozefa, nekadašnjeg zamenika šefa Misije OEBS na Kosovu, “albanskim botom” zbog onoga što je rekao ranije tog dana u intervjuu RSE.

Nazivajući Džozefa “barabom”, Vučić je tokom razgovora u studiju srpske televizije, izneo da ovaj poznavalac prilika na Balkanu dobija “mnogo para od albanskog lobija”, ali dokazima nije potkrepio takvu tvrdnju, navodi RSE.

Džozef je, između ostalog istakao, povodom barikada kojima su grupe lokalnih Srba skoro pune tri sedmice blokirale putne pravce na severu Kosova, da Vučić “manipuliše sa SAD i EU”.

Takođe je naveo da će zatišje na Kosovu, nakon odustajanja od barikada, potrajati “sve dok Aleksandar Vučić ne zaključi da mu je opet potrebna kriza na Kosovu”.

Nakon Vučićevih optužbi putem Tvitera je odgovorio da je izneta “potpuno lažna tvrdnja” o navodnim finansijskim vezama njega i “albanskog lobija”.

“Vučić nema dokaza kojima bi potkrepio svoje ozbiljne optužbe jer takve veze nema i nikada nije postojala. Moji stavovi su proizvod desetak godina rada na terenu, u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine”, napisao je Džozef.

On je dodao da je uvredama i ličnim napadom na njega Vučić još jednom pokazao svoj karakter.

“‘Nepristojan’ je učtiva srpska reč za Vučićevo zlovoljno ponašanje. Diplomate treba da poštuju funkciju predsednika Srbije. Njenog nosioca? Ne toliko”, istakao je Džozef.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x