Stoltenberg u Beogradu: Odgovorni za napad u Banjskoj moraju da budu izvedeni pred lice pravde

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Kosovo online
Podelite vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Beogradu da je nasilje poput onog u selu Banjska na severu Kosova nedopustivo i da počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je rekao da NATO “pozdravlja što je Srbija spremna da sarađuje u tim zalaganjima” u vezi sa sukobom naoružane grupe Srba i kosovske policije 24. septembra.

“Neki pripadnici NATO-a bili su na udaru napada u maju (u sukobima lokalnih Srba i KFOR-a), u septembru smo videli još jedno izbijanje nasilja na Kosovu. Posle tog nasilja (u Banjskoj) NATO je rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu. To je najveće povećanje kontingenta NATO-a u poslednjoj deceniji i pokazuje da je NATO spreman da očuva mir”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg, koji je u Beograd došao iz Prištine, u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, pozdravio je blisku koordinaciju između Vojske Srbije i KFOR-a, navodeći da je to “važno za blagovremenu razmenu informacija kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi”.

“Pozivam sve strane da smanje tenzije i da se uzdrže od eskalatornih poteza. Rekao sam predsedniku Vučiću da gomilanje snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi doprinelo poboljšanju situacije”, naveo je Stoltenberg.

On je ponovio da podržava formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), uz ocenu da bi to bio “ključ za normalizaciju odnosa” Beograda i Prištine.

“Pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu pod okriljem EU, to je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti”, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o mogućnosti obnove zajedničkih vojnih vežbi NATO-a i Srbije.

“Smatram da Srbija i NATO mogu zajedno više da učine i to pokazuje da naše partnerstvo ide znatno dalje od pitanja kojima se bavimo na Kosovu. Zajedničke vojne vežbe ne znače podrivanje neutralnosti Srbije, koja je vrlo jasno stavila do znanja da će ostati neutralna zemlja van vojnih blokova”, kazao je.

Naveo je da NATO to “u potpunosti poštuje, ali da veruje da Srbija kao neutralna zemlja može blisko da sarađuje” sa alijansom, od čega bi korist imale obe strane.

Upitan da li će NATO tražiti da odgovaraju pripadnici kosovske policije koji su sa dva metka ranili Srbina Dragišu Galjka u Zvečanu, Stoltenberg je rekao da je vladavina prava jedan od suštinskih principa i vrednosti NATO-a i da je bilo kakvo njegovo kršenje neprihvatljivo.

“Kao i uvek, odgovorni za ubistva civila moraju da budu procesuirani, bez obzira ko je počinilac. Ali morate da znate da NATO nije zadužen za sprovođenje zakona na Kosovu. Kosovska policija je prva koja reaguje na kršenje vladavine prava, a zatim Euleks, dok NATO nije prisutan da bi sprovodio zakone, već da obezbedi stabilnost”, naveo je.

Stoltenberg je rekao da je posetio bazu NATO-a na severu Kosova i da je tamo video “snažnu posvećenost NATO snaga obezbeđivanju sigurnosti Srba” koji žive na severu Kosova.

Naveo je da NATO razmatra da li misiju KFOR, koju ta alijansa predvodi, treba osnažiti na trajan način, u smislu povećanog broja pripadnika, ali da za sada nikakva odluka nije doneta.

Stoltenberg je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine i ukazao da NATO nastavlja da osuđuje rusku agresiju.

On je kazao da je Srbija dugoročni partner NATO-a i kao dobar primer saradnje dve strane izdvojio “zajednički posao u prethodnih deset godina u okviru programa NATO-a Nauka za mir”.

“Sarađivali smo i u brojnim drugim oblastima, radili smo zajedno na energetskoj bezbednosti, bezbednosti životne sredine, sajber odbrani. Radujem se narednim primerima dobre saradnje NATO-a i Srbije”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg, koga je na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ministar odbrane Srbije Miloš Vučević,  u Beogradu je juče razgovarao i sa premijerkom Anom Brnabić.

On je  u Prištini, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, izjavio da mir i bezbednost na Kosovu ne treba da budu dovedeni u pitanje i kao ključni korak ka održivom miru u regionu izdvojio osnivanje ZSO.

Stoltenberg, koji je u Prištini razgovarao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, rekao je i da bi raspoređivanje snaga kosovske policije na severu Kosova trebalo da bude obavljeno tek posle potvrde od NATO-a, kako bi bili garantovani mir i bezbednost regiona.

Generalni sekretar NATO-a iz Beograda putuje u Skoplje, a pre Prištine je boravio u Bosni i Hercegovini. U Skoplju će se danas sastati sa liderima članica NATO-a iz regiona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x