Stotine vozila kreću se iz Nagorno Karabaha ka Jermeniji (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(AP Photo/Vasily Krestyaninov)
Podelite vest

Stotine vozila kreće se danas iz Nagorno Karabaha ka Jermeniji posle blic ofanzive jermenske vojske u toj separatističkoj enklavi, većinski naseljenoj Jermenima, prenosi novinar agencije Frans pres.

Neprekidna reka vozila sa porodicama i natovarena sa njihovim stvarima na krovovima kreće se ka poslednjem azerbejdžanskom kontrolnom punktu pre ulaska na jermensku teritoriju preko Lačinskog koridora.

Azerbejdžanska vojska je prošle nedelje porazila jermenske snage u jednodnevnom napadu, primoravši separatističke vlasti da polože oružje i započnu razgovore o “reintegraciji” Nagorno Karabaha u Azerbejdžan nakon tri decenije separatističke politike.

Iako se Azerbejdžan obavezao da će poštovati prava etničkih Jermena u regionu i obnoviti snabdevanje Nagorno Karabaha posle 10-mesečne blokade, mnogi stanovnici u strahu od odmazde sele se u Jermeniju.

Jermenska vlada je saopštila danas da je do sada više od 13.000 stanovnika  Nagorno Karabaha pobeglo u Jermeniju.

Pored uznemirenja koje vlada među 120.000 stanovnika te planinske oblasti, humanitarna situacija tamo je i dalje vrlo teška.

Sinoć je u jeku egzodusa skladište nafte eksplodiralo u Nagorno Karabahu, kada je poginulo najmanje 20 ljudi, a 280 je povređeno, javile su danas separatističke vlasti koje su zatražole hitnu pomoć spolja. Eksplozija se dogodila dok su mnogi koji su bežali ka Jermeniji čekali gorivo za svoja vozila.

Separatističke vlasti javile su da je desetine pacijenata u bolnici u Nagorno Karabahu i dalje u kritičnom stanju i da su zadobili opekotine različite jačine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x