Strani stručnjak: Potrebna međunarodna istraga o napadu u Banjskoj

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Saša Đorđević
Podelite vest

Važno je da napad na Banjsku 24. septembra istraži međunarodni tim, kako Kosovo traži, izjavio je danas Mark Elis (Ellis), izvršni direktor Međunarodne advokatske komore sa sedištem u Londonu.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da bi taj tim mogao da dobije mandat od Ujedinjenih nacija ili da bude zajednički tim više država.

Najbolji scenario bi, prema njegovim rečima, bio da se Srbija složi sa tim.

“Razdvojene istrage, jedna sa Kosova, druga iz Srbije, za mene nije pravi put. Trebalo bi da postoji konsolidovana i nezavisna međunarodna istraga o kojoj bi se obe strane složile”, rekao je Elis.

Prema njegovim rečima, postoje dva načina za određivanje tima za istragu.

Prvi je istraga po nalogu UN, neka vrsta komisije. Mogao bi da ima mandat od generalnog sekretara, Saveta bezbednosti ili Generalne skupštine. To bi bio odgovarajući zahtev. Da li bi to bilo prihvaćeno, ne znamo. Ali ovo bi dalo veliki kredibilitet međunarodnoj i nezavisnoj istrazi.

Drugi bi mogao biti van sistema mandata UN, mogao bi se podneti zahtev za multilateralnu istražnu misiju. U tom slučaju, nekoliko država se okupi i sprovodi objektivnu i intenzivnu istragu, dodao je stručnjak.

Elis je rekao da bi formiranje ovog tima moglo potrajati jer treba da budu “uključeni pravi predstavnici, prave zemlje”.

“Ali kada se baci na posao, mislim da bi to moglo proći prilično brzo”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, mnogo je bolje imati odobrenje obe strane u ovom slučaju.

“Ali čak i da Srbija odbije… Ovo se ranije dešavalo na Bliskom istoku, videli smo to između Izraela i Palestine. Ali ipak podržavam međunarodnu istragu, nezavisnu istragu, da se pruži što više informacija, čak iako jedna država odluči da ne sarađuje”, rekao je Elis.

U sukobu grupe Srba sa Kosova i Metohije sa kosovskom policijom u selu Banjska, 24. septembra, ubijen je albanski policajac i trojica Srba. Bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić je preuzeo odgovornost za organizaciju te grupe, posle čega je priveden u Beogradu 3. oktobra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x