Stručnjaci za energetiku: Gorivo u Srbiji ne bi trebalo da značajnije poskupi zbog sankcija EU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Pres sluzba NIS-a/DS
Podelite vest

Zabrana uvoza ruske sirove nafte Jadranskim naftovodom (JANAF) u Srbiji ne bi trebalo da značajnije utiče na poskupljenje goriva na domaćem tržištu, rekli su danas stručnjaci za energetiku za Betu.

“Šesti paket sankcija EU prema Rusiji, kojim se zabranjuje doprema sirove nafte iz te zemlje Jadranskim naftovodom (JANAF) iz luke Omišalj u Hrvatskoj do rafinerije u Pančevu, ne bi trebalo značajno da poskupi gorivo u Srbiji jer je taj energent berzanska roba i cena ruske nafte formira se na svetskoj berzi, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković za Betu.

Za razliku od cene sirove nafte, prema njegovim rečima, cena gasa se prethodnih meseci na berzi višestruko uvećala iako postoji mogućnost ugovaranja.

Naftna industrija Srbije (NIS) posle novog, šestog paketa sankcija EU prema Rusiji, donetog prošle nedelje, neće moći da doprema rusku sirovu naftu preko naftovoda JANAF-a jer se zabranjuje snabdevanje preko bilo koje luke, morskim putem. NIS je za tržište Srbije jednu trećinu njegovih potreba sirove nafte dopremao tankerima iz Rusije do luke Omišalj u Hrvatskoj, odakle je JANAF-om stizala do rafinerije u Pančevu.
Atanacković je rekao da je bez sankcija na naftu možda postojala mogućnost da NIS isporuči Srbiji sirovu naftu po nešto povoljnijim cenama od berzanskih, a u uslovima sankcija nafta će se uvoziti po svetskim cenama.

Savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić ocenio je da Srbija ima dobre rezerve nafte i da ne bi trebalo da bude većih problema na tržištu naftnih derivata.

On je rekao da je olakšavajuća okolnost i to što NIS oko 20 odsto potrebnih količina sirove nafte proizvodi iz domaćih nalazišta u Vojvodini.

“Ne očekujem da cene goriva na tržišu Srbije uskoro porastu jer su naftni derivati protekle nedelje već poskupeli, reagujući na najavu novog paketa sankcija EU prema Rusiji”, rekao je Savić.

Dodao je da u krajnjoj liniji cene nafte zavise od kretanja na globalnom tržištu.

Savić je rekao da je jedna od mogućnosti da se nabavi bar deo ruske nafte naftovodom Družba, koji se kod Siska u Hrvatskoj, uključuje u JANAF, ali da je pitanje kakve su mogućnosti za zakup kapaciteta.

On je rekao da preostaje mogućnost da se nafta kupuje na berzi, ali ne ruska jer je označeno poreklo, čime je isključena mogućnost da se kupuje iz Rusije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x