Stručnjak za zaštitu bilja: Sada je pravo vreme da se voćnjaci zaštite

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Prolećno vreme je u Topličkom okrugu dovelo do naglog kretanja vegetacije pa je na stablima u voćnjacima već 20 odsto otvorenih cvetova, rekao je za agenciju Beta Aleksandar Petković poljoprivredni stručnjak za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručno savetodavnoj službi Prokuplja.

Prema njegovim rečima, sada je pravo vreme da se voćnjaci zaštite, jer cvetanje predstavlja najpogodnije vreme “za razvoj monilioza koštičavog voća”.

“Prouzrokovači monilioza se javljaju, pre svega kao patogeni cvetova i grančica, ali kao i prouzrokovači truleži”, kazao je Petković i dodao da je u topličkom kraju to posebno izraženo na višnji, ali i na ostalom koštičavom voću šljivi, trešnji, kajsiji i breskvi.

“Najveći gubici zbog ove bolesti nastaju usled truleži plodova, naročito kod šljiva, gde gubici u kišnim godinama budu i 50 odsto, naglašava Petković i objašnjava da taj parazit napada cvetove nakon njihovog otvaranja, a preko žiga tučka i stubića patogen prodire unutar mladara, koji bivaju prstenasto zahvaćeni, što prouzrokuje njihovo sušenje”, rekao je on.

Petković je naglasio da se suzbijanje monilioza sprovodi agrotehničkim i hemijskim merama koje se sprovode u dva navrata, neposredno pred otvaranje pupoljaka i u punom cvetanju.

Takođe, voćarima je preporučio da sada sprovedu zaštitu nekim od registrovanih fungicida kao što su Ciprodedž  0,05 odsto,  Neon pola litra po hektaru (l/ha), Chorus 50 NJG  0,3-0,5 kg/ha, Signum 0,562-0,75 kg/ha, Akord, Lira, Tebukon 250 ENJ 0,75 l/ha.

Petković je naglasio da je primena insekticida u periodu cvetanja zakonom zabranjena.

U prokupačkom kraju je samo pod zasadima višanja 2.000 hektara, a u blačkom, najpoznatijem voćarskom kraju ima dva miliona stabala šljiva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x