Subotica: Savet za migracije bi trebao više da se bavi migrantima i edukacijom stanovništva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP Republike Srbije
Podelite vest

Savet za migracije grada Subotice, osnovan 2014, u većoj meri bi trebalo da se bavi i migratima koji u poslednjih deset godina u velikom broju prolaze kroz Suboticu, zbog blizine granice sa Mađarskom, Hrvatskom i Rumunijom, ali i obukom stanovništva i medija, zaključak je panel diskusije koju su organizovali koalicija prEUgovor i Humanitarni centar za integraciju i toleranciju.

Savet bi, prema preporukama ovih organizacija koje su u Subotici predstavile rezultate istraživanja “Lokalnog institucionalnog barometra”, trebalo da organizuje radionice i javne diskusije koje bi se bavile edukacijom lokalnog stanovništva, učenika, ali i novinara, u cilju smanjenja i ublažavanja posledica rastuće mržnje, rasizma i ksenofobije u našem društvu.

“Kroz analizu rada Saveta za migracije, a i zbog činjenice da je Subotica mesto kroz koje već deset godina prolazi velik broj migranata, smatramo da bi Savet trebao malo aktivnije da se bavi i ovom korisničkom grupom i da koristi sredstva koja država obezbedjuje za rad svih saveta”, kazala je novinarima pravna savetnica iz Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Ivana Vukašević.

Ona je navela da je u prvom Lokalnom akcionom planu rad Saveta za migracije najviše bio fokusiran na stare korisničke grupe, odnosno na izbeglice sa prostora bivših jugoslovenskih republika, interno raseljena sa Kosova i povratnike po sporazumu o readmisiji.

Podsetila je da je u Subotici 2020. godine osnovana i Radna grupa za praćenje migracija koja se posebno bavi migrantima, ali s obzirom na nadležnosti Saveta, smatra da bi tu bilo prostora da se neki planovi, programi i mere malo više usmere i na ovu kategoriju korisnika.

“Tu vidimo ulogu Saveta u pogledu većeg rada na potencijalnom smanjenju ksenofobije, nekih neproverenih informacija koje se često vrlo brzo prošire, posebno društvenim mrežama, nekoj većoj informisanosti u smislu, ko su izbeglice, ko su migranti, jer među njima ima i izuzetno ranjivih ljudi koji su u potrebi za humanitarnom i pravnom pomoći”, objasnila je Vukašević.

Prema rečima koordinatorke koalicije PrEUgovor Jelene Peić Nikić migracije su veoma važna oblast u okviru poglavlja 23 i 24 koja su ključ evropskih integracija, i to su oblasti u kojima Srbija ima redovno najslabije rezultate zbog čega nema odgovarajućeg napretka.

“Cilj je ne nužno da Srbija pošto-poto udje u Evropsku uniju nego da mi zaista udjemo spremni i da sve to što taj proces nudi, u smislu modela, propisa, finansija koje dobijamo iz Evropske unije, da se zaista reforme sprovedu kako treba na dobrobit svih gradjana”, poručila je Peić Nikić.

PrEUgovor je koalicija sedam beogradskih organizacija civilnog društva koji postoji deset godina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x