Subotički komunisti traže novu bistu Jovana Mikića – Spartaka umesto ukradene

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Subotičke TV printscreen
Podelite vest

Članovi “Društva za istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbi i Jugoslaviji” i “Centar-Tito” tražili su od gradonačelnika Subotice i nadležne ustanove za zaštitu grada da se izradi nova bista subotičkog atletičara Jovana Mikića – Spartaka.

Podsetili su da je bista ukradena pre nekoliko godina iz dvorišta Osnovne škole koja nosi njegovo ime. Bista je bila postavljena 1982. godine i rad je akademskog vajara Save Halogena.

Zahtev je predat gradonačelniku Subotice, Stevanu Bakiću, i Medjuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici, koji je 2020. godine izdao rešenje o postavljanju nove biste, ali su rokovi za to istekli navodno zbog nedostatka sredstava.

Predstavnik Društva, Mikloš Olajoš Nadj, podseća da se u ponedeljak, 10. oktobra, obeležava Dan oslobodjenja Subotice od fašizma.

“Bio je to najsrećniji dan za gradjane Subotice u 20. veku. Posle tri godine, pet meseci i 28 dana izvojevana je sloboda. Ta naša sloboda nije poklonjena, za nju su se izborili svi ovdašnji narodi i narodnosti Subotice, zajedno sa pripadnicima Crvene armije”, napomenuo je Olajoš Nadj i podsetio da je Subotica imala više od 7.000 žrtava.

“Te žrtve nikada ne smemo zaboraviti, moramo negovati sećanje na njih, i razvijati antifašizam, jer antifašizam je civilizacijska tekovina”, istaao je on.

Predstavnici društava položili su u dvorištu Osnovne škole “Jovan Mikić” cveće ispred slike Jovana Mikića, a zatim, na Trgu Lazara Nešića, su položeni venci i na biste Kizur Ištvana, Matka Vukovića i Lazara Nešića.

Jovan Mikić – Spartak je rodjen 13. maja 1914. godine u Opovu, u Banatu, a posle Prvog svetskog rata preselio se sa porodicom u Suboticu. Bio je atletičar, učesnik Olimpijskih igara u Berlinu, reprezentativac i jugoslovenski rekorder u atletskim disciplinama. Bio je i pesnik i pisao je pod imenom Ivan Jerkov.

Služio je i kao komandant Prvog subotičkog partizanskog odreda, a umro je 11. oktobra 1944. godine u subotičkoj bolnici, tokom oslobodjenja Subotice, ranjen u borbi oko Železničke stanice.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x