Sudija Smiljković sudila u korist gađana, pa ostala bez posla

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen TV NOVA S
Podelite vest

Sudija Osnovnog suda u Leskovcu, Marina Smiljković, ostala je bez posla 2015. godine, uz obrazloženje da je “uznemirila stručnu javnost”. Povod za njeno razrešenje bila su rešenja u korist građana koji su se žalili na niske cene prilikom eksproprijacije zemljišta na Koridoru 10. Odlučila je da posle osam godina govori u medijima kako bi podržala tužiteljice Savović i Paunović u  borbi da se stanje u srpskom pravosuđu promeni.

Na proteste građana 2014. godine kojima je u izgradnji Koridora 10 eksproprijacijom oduzimano zemljište i porodične kuće, sudija Smiljković odgovorila je po Zakonu tako što je, osim procene Poreske uprave, konsultovala i veštake. Razlike u obeštećenjima koje je građanima davala Poreska uprava i koju su procenjivali veštaci bile su ogromne, zbog čega su u nekoliko navrata građani protestovali, a onda se i žalili sudu.

“Dok je Poreska uprava nalazila 200 i 300 dinara za kvadrat najkvalitenije moravske zemlje, veštaci su nalazili preko 1000. do 1500 dinara. Ja sam nekoliko puta sa njima i izlazila na teren. Ima razlike i ako se eksproprijacijom oduzme zemljište ili sruši kuća, sve sam to uzimala u obzir”, kaže Smiljković.

Rešenja je donosila po nalazu veštaka, Zakonu i stavu Ustavnog suda. Stav Ustavnog suda razlikovao se od stava Vrhovnog kasacionog koji je stao uz Poresku upravu, odnosno bio za to da su ljudima isplaćuje manja suma.

Marinina rešenja su, po žalbi „Puteva Srbije“, dolazila do Višeg suda koji je ukinuo 60 njenih rešenja i vratio ih na ponovno odlučivanje. Tada na nju počinju da se vrše pritisci.

“Onda me predsednik suda Miodrag Janković pozvao i rekao da ja to menjam. Međutim, meni je to bilo smešno i nije dolazilo u obzir. Krenuo je disciiplinski postupak protiv mene pred Visokim savetom sudstva u Beogradu, maltretirana sam jedno godinu dana. U toku tog postupka predsednik Osnovnog suda u Leskovcu me opet zvao i rekao da ću ostati bez posla i da je bolje ja, nego on”, svedoči Smiljković u emisiji “Među nama” na TV Nova S.

U disciplinskom postupku pred Visokim savetom sudstva stavljeno joj je na teret da ima 1408 predmeta koje nije uradila u zakonskom roku. Kako je postupak tekao, broj neurađenih predmeta se smanjio na 35. U trenutku ražrešenja, saznala je kasnije, bilo je sudija i sa 100 neurađenih predmeta. Oduzeta joj je sudnica, zapisničar i na kraju promenjena brava. Nikada nije predala dužnost, a po lične stvari došla je u pratnji stražara.

“Jedno iživljavanje, mobing, šikaniranje i od strane Visokog saveta sudstva čiji članovi nikada nisu videli ni radili vanparnični postupak. To su mi sami rekli”, ističe bivši sudija.

Na upit o razrešenju sudiji Marini Smiljković odgovor predsednika Osnovnog suda u Leskovcu, Miodraga Jankovića, nije dobila ni redakcija TV Nova S, ni leskovački portal „Rešetka“.

 “Miodrag Janković je i tada bio predsednik Suda i sada je. O njemu se govorilo i na poslednjem zasedanju republičkog parlamenta kada su se donosili novi zakoni u pravosuđu. Upravo se pominjalo to kako je on dobar i onoj prethodnoj i ovoj vlasti  i vlastima koje su bile između”, ističe urednik portala “Rešetka” Dragan Marinković.

Marina Smljković je nezaposlena i čeka prvi uslov za penziju. Trenutno sa sinom živi od muževljeve penzije. Posle osam godina odlučila je da progovori o svom slučaju kako bi bila podrška tužiteljicama iz Beograda Savović i Paunović.

“Pošteni pravnik u ovom društvu ili dobije otkaz, ili umre, ili se teško razboli, tako da nema govora da opstane. To tvrdim”, zaključuje bivši sudija iz Leskovca Marina Smiljović.

Protest “Niš ne da tužiteljke” održava se danas, 10. marta na platou ispred Nardnog pozorišta ( preko puta Suda) u 17 sati.

Foto: Niška inicijativa

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x