Sutra počinje deseto izdanje festivala BUNT

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FaceBook BUNT video printscreen
Podelite vest

Deseto, jubilarno izdanje festivala Beogradske Umetničke Nove Teritorije – BUNT, počinje sutra koncertom pijaniste i dugogodišnje prijatelja festivala Dejana Sinadinovića, koji će u Zadužbini Ilije Kolarca nastupiti sa kineskom sopranistkinjom Vanže Žang.

Program obuhvata repertoar dela za klavir solo i klavir i glas Roberta Šumana (Schumann) i seže do savremene kineske solo pesme.

Koncert su podržali Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu saradnju, kao i šangajske kulturne ustanove (Shanghai International Culture Association i Shanghai Orient Culture Business).

Kako su saopštili organizatori, festival će ove godine, pod sloganom “I dalje sa vama“, od 15. do 28. decembra predstaviti širok raspon repertoarskih i izvodjačkih izazova.

Organizatori festivala u svom manifestu navode da je BUNT stigao do svog prvog velikog jubileja, dok je tokom decenije trajanja postavljao veoma visoke muzičke ideale, borio se za život sa kulturom a ne bez nje i gajio nadu da je u budućnosti moguće imati umetnost bez mešanja politike.

“Da li smo u ma čemu od ovog uspeli? Svi posetioci, izvodjači, kritičari, prijatelji i pratioci BUNT-a su verodostojni svedoci da u postavljenim ciljevima nismo mnogo napredovali”, navodi se u manifestu.

Kao i na prvom festivalu BUNT 2013, ciljevi će biti isti i na desetom, a to su promocija najviših umetničkih vrednosti i profesionalnih, zanatskih univerzalnih standarda, proširenje repertoarskih okvira i formi javnog nastupanja. To su i osvajanje novih koncertnih prostora, predstavljanje savremenog stvaralaštva, posebno domaćeg, i podrška mladim stvaraocima i osnaživanje svakog pojedinca, a posebno osetljivih grupa medju kojima su i mladi sa autizmom.

U manifestu se dodaje da su ciljevi i distanciranje od onih finansijera kulture čiji su kriterijumi kontaminirani politikom, otpor estradizaciji umetničke muzike i vladajućoj psihologiji “tezge” i populizma, odgovornost muzičara svih profila za dostojanstvo svoje profesije, zalaganje za značajnije prisustvo umetničke muzike u medijima, i očekivanje da se budžeti za kulturu usaglase sa evropskim standardima.

Festival BUNT 10.0 biće održan pod pokroviteljstvom EU info centra i SOKOJ-a.

Svi koncerti su besplatni, izuzev koncerata u Zadužbini Ilije Kolarca za koje je cena 1.000 dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x