Sutra u Novom Sadu protest ‘Sve mora da stane’, podrška protestu u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Više opozicionih partija, organizacija civilnog društva i aktivista pozvalo je građane na sutrašnji protest “Sve mora da stane” pred Gradskom kućom, na Trgu Slobode, u 18.00 časova.

Poziv na protest zajednički su potpisali Građanski pokret Bravo!, Centar za interkulturnu komunikaciju, Demokratska stranka, Europolis, Most Solidarnosti, Narodna stranka, Nova – Da se struka pita, OSA, Savez antifašista Vojvodine, SRCE – Srbija Centar, Šodroš Survivor Kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija, Zajedno! i Zelena mreža Vojvodine.

“Pružamo punu podršku centralnom protestu u Beogradu ‘Srbija protiv nasilja’ i pozivamo građane širom zemlje da se samoorganizuju u svojim sredinama i solidarno ohrabre svoje sugrađane u zahtevanju odgovornosti ljudi bliskih vlastima i onih na vlasti koji snose odgovornost za trenutno stanje u društvu i raspad sistema”, dodaje se u pozivu.

Među zahtevima koje su postavili su smena Saveta REM-a, kao i “gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks”.

Traže oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama “koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje – Pink i Hepi TV, zatim hitno ukidanje rijaliti programa”.

Takođe traže “institucionalnu odgovornost i smenu ministra policije Bratislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina i ministra prosvete Branka Ružića, kao i direktno odgovornih “za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih”, te “hitno zasedanje Narodne skupštine na kojem bi se razmotrila odgovornost republičke Vlade i bezbednosna situacija u zemlji”.

Za sutra u isto vreme, deo opozicije pozvao je na protest “Srbija protiv nasilja” u Beogradu, na platou ispred Narodne skupštine. Na taj protest pozvale su ranije poslaničke grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno, Demokratska stranka i Dveri.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x