“Suvoborska greda” ministarki Obradović poslala otvoreno pismo, novi protest u Čačku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Fejsbuk Suborska greda
Podelite vest

Ekološko udruženje “Suvoborska greda” u Pranjanima tvrdi da se povodom narodne inicijative vrši opstrukcija od strane načelnika Opštinske uprave Gornji Milanovac Dejana Veljovića.  Otvoreno pismo koje su poslali ministarki državne uprave i lokalne samouprave Mariji Obradović prenosimo u celini.  Za subotu, 26. marta od 19 sati najavili su protest na Gradskom trgu u Čačku.

Poštovana ministarka,

Prema članu 7. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a u skladu s Vašim tumačenjem, lokalna samouprava ima ovlašćenja da overivača tj. državnog službenika ili nameštenika uputi na izvršenje službenog posla izvan službenih prostorija, a izlazak na teren ne utiče na naplatu overe potpisa.

U skladu sa tim, a u okviru narodne inicijative s predlogom Zakona o izmeni i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima (01 Broj 02-73/22), podneli smo zahtev načelniku Opštinske uprave Gornji Milanovac g. Dejanu Veljoviću za izlazak overivača na teren u MZ Vraćevšnica i MZ Pranjani, ali je g. Veljović odbio naš zahtev uz obrazloženje da opštinska samouprava nije u mogućnosti da vrši overu potpisa na terenu, te da „član 7. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i propisuje da se overa potpisa vrši u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi”.
Budući da Veljovićevo tumačenje Zakona nije u skladu sa Vašim tumačenjem, obratili smo se i lokalnom zaštitniku građana g. Milošu Lazareviću, koji je spreman da nam izađe u susret, ali narodna inicijativa ima rok koji bi ombudsmanovu reakciju mogao učiniti neblagovremenom.

Zato se obraćamo Vama, sa pitanjem da li je Zakon „glava sa stotinu jezika” ili je u pitanju Veljovićeva samovolja da Zakon tumači u skladu s nekim njemu znanim interesima, te sa molbom da reagujete na načelnikovo slobodno tumačenje i relativizaciju normi propisanih Zakonom, kako bi se zainteresovanim meštanima MZ Vraćevšnica i MZ Pranjani – kao i stanovništvu okolnih sela, udaljenih i po više od 40 kilometara od lokalne samouprave u Gornjem Milanovcu – omogućilo potpisivanje inicijative koja se, između ostalog, direktno tiče stanovništva pranjanskog kraja.

U ekološkom udruženju “Suvoborska greda” smatraju da “ljudi od nauke argumentovano tvrde da bi rudnik litijuma bio i strašniji i opasniji i s daleko većim dometom zagađenja od borskih rudnika”.

Uz nekoliko rudnika litijuma prirodna dobra na teritoriji čitave zemlje – među njima i Ovčarsko-kablarska klisura – bila bi nepovratno uništena. Naša budućnost zavisi od koraka koje preduzimamo u sadašnjosti”, ističu.

Oni su građane pozvali  na protest u Čačku, “da pokažu da su Mišićev, Stepanovićev, Rajićev, Lomin i Mutapov narod, i bar malo njihovi potomci, koji se ne boje i koje ne mrzi da brane svoju zemlju od trovanja i neokolonijalizma”.

Protest je zakazan za subotu 26. marta od 19 sati na Gradskom trgu (na platou ispred Doma kulture) u Čačku.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x