Švajcarski list: Rusi u Srbiji ipak uživaju u malom ukusu slobode

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (AP Photo/Dmitri Lovetsky, File)
Podelite vest

Oko 100.000 Rusa se naselilo u Srbiji, zemlji i evropskoj i rusofilskoj koja je postala utočište Rusima, protivnicima ruske invazije na Ukrajinu, preneo je švajcarski list “Tribin de Ženev” (La Tribune de Geneve).

List je dodao da u Srbiji Rusi mogu da uživaju “u malim ukusima slobode”, među kojima su organizovanje antiratnih debata ili konzumiranje šljivovice.

“Oko 100.000 Rusa je od izbijanja rata u Ukrajini 24. februara, protiveći se Vladimiru Putinu, došlo Srbiju. Neki su pobegli od privrede pod sankcijama, a drugi da bi izbegli mobilizaciju”, piše list, koji je u opširnoj reportaži iz Beograda preneo izjave Rusa.

U poređenju sa zemljama centralne Azije i Kavkaza – malobrojnih koje prihvataju Ruse, Srbija je bila prava odluka, ocenio je Stepan, jedan od organizatora ruskog muzičkog andergraund festivala Bol.

Stepan je sa svojom malom ekipom u stanu u Beogradu pretvorenom u “izbeglički kamp”, organizovao muzički festival koji je u oktobru privukao nekoliko hiljada ljudi.

“To je način da se odagna očajanje koje može da obuzme prognane. Svesni smo da nema povratka nazad”, rekao je on.

List navodi da je posebnost Srbije koja održava jake istorijske i kulturne veze sa Rusijom, vidljiva na ogromnim posterima informativnog kanala RT Balkan pod kontrolom Kremlja i u reklamama Gasproma u kojima se veliča rusko-srpsko prijateljstvo.

“Rusi koji su persone non grata ne mogu da dobiju status izbeglica koji je rezervisan za Ukrajince. Mali broj zemalja im otvara vrata”, piše “Tribin de Ženev”.

“Evropa je zatvorena za nas. Rusi se više ne usuđuju da negde idu iz straha da budu odbačeni. To je lep poklon za Putinovu propagandu, koja nastavlja da osuđuje zapadno neprijateljstvo prema Rusima”, rekao je Stepan.

Švajcarski list prenosi da se izbeglim Rusima zamera što nisu ostali u Rusiji da se bore protiv Putina.

Ruskinja Saša je ispričala listu da je napustila svoju zemlju i dodala da iako je se zalaže protiv rata, ona ostaje Ruskinja i predstavnik zemlje agresora.

“Nisam kriva, ali osećam neku odgovornost”, rekla je ona i dodala da je organizovala debate Rusa, Ukrajinaca i Belorusa.

Stepan je dodao da se ne oseća krivim jer je njegov festival već “izuzetno anti-putinovski”.

“Festivalom želimo da uputimo nadu mladim generacijama. Učinio sam sve što sam mogao u toj policijskoj državi”, rekao je on, izražavajući nadu da se će se vratiti u Rusiju “bez Putina”, ali koja će sigurno biti “siromašna i demoralisana”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x