Svečanom akademijom obeležen je jubilej 65 godina postojanja i 30 godina samostalnosti Doma kulture u Grdelici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: DK Grdelica
Podelite vest

U Domu kulture u Grdelici svečanom akademijom obeleženo je 65 godinać postojanja i 30 godina samostalnosti.

Кulturno-prosvetna zajednica opštine Grdelica osnovana je 5. decembra 1958. godine na inicijativu Sreske kulturno-prosvetne zajednice Leskovac. Кao samostalna ustanova, Odlukom Skupštine opštine Leskovac, 2. marta 1993. godine formiran je Dom kulture Grdelica.

Objekat Doma kulture u Grdelici sagrađen je 50-tih godina prošlog veka od strane Republike Srbije, sa isključivom namenom zadovoljenja kulturnih potreba građana Grdelice i njene okoline.
U sklopu svečane akademije prikazan je film o Domu kulture u Grdelici.

Foto: DK Grdelica

U ime lokalne samouprave Grada Leskovca obratila se Jelena Stamenković, čestitala je u ime predsednika dr sci. med. Gorana Cvetanovića i rekla:

„Ova ustanova je Grdeličanima i svim posetiocima Grdelice pružila širok dijapazon događaja za različiti ukus mnogobrojne publike. Кroz književni, dramski, likovni i program za decu i mlade, ponudili su pregršt raznih aktivnosti i manifestacija. Najpoznatiji događaji koji su Grdelicu i Dom kulture postavili visoko na turističku mapu Srbije i regiona su Grdeličko leto i Grdelička regata, a ne smemo izostaviti da pomenemo Moto- skup, Sajam vina i roštilja, Grčko veče, Makedonsko veče, Ribarsko veče, Strim festival i Likovno–literarni konkurs.

Ova ustanova se vremenom menjala, izgrađivala, obogaćivala svoje sadržaje i aktivnosti, bila i ostala stub kulturne delatnosti grdeličkog kraja, te je zbog svega navedenog i tradicije duge više od 6 decenija postala nosilac Oktobarske nagrade grada Leskovca– Pohvale.“

U ime ustanove obratio se Marko Trivunić direktor, zahvalio se predsedniku Cvetanoviću na velikoj podršci i kazao:

„Poslednjih desetak godina posebno su plodonosne za Dom kulture u Grdelici. Nastale su nove manifestacije kao što je Sajam vina i roštilja, Moto Skup, Grčko veče, Makedonsko veče… Grdeličko leto kao brend Grdelice i juga Srbije nastalo je 2016. godine i na njemu su nastupala najveća muzička imena sa Balkana.

Grdeličku regatu, najstariju manifestaciju Doma kulture, predsednik Aleksandar Vučić na sajtu je predstavio u odeljku Najbolje iz Srbije.“

Foto: DK Grdelica

Dejan Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preneo je pozdrave i čestitke ministra Nikole Selakovića, istakao da se danas obeležava ozbiljan jubilej i kazao da je bila ispravna odluka da Grdelica dobije Dom kulture po svojoj meri jer je Grdelica divna varoš.

Povodom obeležavanja pomenutog jubileja biće predstavljena i monografija „65 godina postojanja i 30 godina samostalnosti Doma kulture u Grdelici.

Foto: DK Grdelica

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x