SVETO DRVO: Hrast zapis kod Banjičkog jezera

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Dejan Božilov
Podelite vest

Hrast zapis kod Banjičkog jezera ima procenjenu starost od 400 godina i nalazi se u ataru sela Pasjača u blizini Niša. Kao “Sveto drvo“ je dobio status, jer se oko njega nosi krst svakog prvog četvrka nakon Uskrsa, obavlja se litija kojoj prisustvuju kako meštani sela.

Ovaj hrast je spcifičan po tome jer predstavlja vrstu kitnjaka. Kitnjak je listopadno drvo sa užom i pravilnijom krošnjom nego što je kod lužnjaka i dostiže starost od 600 – 700 godina. Ovaj hrast dok je bio mlad bio je malo “dlakav” kasnije je postao go, ima dubok koren a kora stabla je ispucala plitko.

Foto: Dejan Božilov

Hrast zapis je pod zaštitu stavljen 2003. godine.

Hrast je zapis, tkz. „sveto drvo“ i od kada je dobio taj status, oko njega se nosi krst svakog prvog četvrka nakon Uskrsa, obavlja se litija kojoj prisustvuju kako meštani sela Pasjača tako i meštani okolnih sela. Hrastovi zapisi uvek su dobijali veće poštovanje od ljudi, pa je i to razlog zašto su oni zaštićeniji od ostalih stabala koja nisu proglašena zapisima.

Spomenik prirode „Hrast zapis kod Banjičkog jezera“ ubraja se u treću kategoriju zaštite i ima status značajnog prirodnog dobra prema Pravilniku o kategorizaciji prirodnih dobara.

Foto: Dejan Božilov

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x