Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 27,7 miliona evra za razvoj tržišta kapitala

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

EP usvojio rezoluciju o prisilnom radu i ekološkim protestima u Srbiji
Podelite vest

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je zajam u iznosu od 27,7 miliona evra ili 30 miliona dolara za podršku Srbiji da produbi i dodatno razvije tržište kapitala kroz projekat “Podsticanje dugoročnog finansiranja kroz razvoj tržišta kapitala”, saopšteno je danas.

“Diverzifikovani izvori i instrumenti finansiranja, zajedno sa produbljenim finansijskim sektorom, od presudnog su značaja za dugoročni, održiv privredni rast Srbije”, rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Dodao je da će se tim zajmom pomoći Vladi Srbije da realizuje Strategiju za razvoj tržišta kapitala kroz jačanje relevantnih institucija tržišta kapitala i podsticanje pravnih lica da emituju obveznice, uključujući i zelene i tematske obveznice.

Funkcionalna tržišta kapitala omogućavaju da se, kako je navedeno, izvori finansiranja diverzifikuju tako da privreda ne zavisi samo od bankarskog sektora, što posredno jača ekonomsku otpornost tokom fluktuacija kreditnih ciklusa.

Pored toga, korporativne obveznice mogu postati privlačan alternativni izvor dugoročnog finansiranja za ostvarivanje ciljeva zelene tranzicije u Srbiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x