Svetski dan migranata: Migranti čine 3,6 odsto svetske populacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ILUSTRACIJA Vijetnamci u Ling Longu Foto: ZSC
Podelite vest

Migranti čine 3,6 odsto svetske populacije, a njihov broj skoro je tri i po puta veći nego pre pet decenija, navedeno je u izveštaju Medjunarodne organizacije za migracije (IOM) koji je objavljen uoči Svetskog dana migranata 18. decembra.

U izveštaju IOM-a koji prenosi Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju (GIZ), navodi se da je broj ljudi koji su iz različitih razloga napustili zemlju rodjenja prošle godine dostigao 281 milion, a bilo bi ih dva miliona više da nije pandemije kovid-19 koja je drastično ograničila mobilnost.

“Samo 22 odsto migranata je u zemlji destinacije pokriveno socijalnim osiguranjem, što ih čini visoko ranjivom kategorijom, a posebno su pogodjene migrantkinje, koje su u najvećem riziku od eksploatacije i nasilja”, navedeno je u saopštenju GIZ-a.

Migracija može da bude efikasno sredstvo za smanjenje siromaštva migranata i njihovih porodica i da značajno doprinese razvojnim naporima kako zemlje porekla, tako i zemlje odredišta, navodi GIZ i podseća da je Srbija je najveći primalac doznaka na Zapadnom Balkanu.

“Migranti daju važan doprinos razvoju, gradeći mostove izmedju svojih zemalja porekla i zemalja u kojima žive i rade. Neretko su aktivno uključeni u udruženja, realizuju lokalne projekte i šalju novac porodicama i prijateljima. Oni takodje prenose znanje i iskustvo kada se vrate kući na kraći ili duži period”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da iseljenici svojim znanjem i veštinama grade snažnije i otpornije zajednice, i da su u proteklom periodu bili u prvim redovima borbe protiv kovida, te da od početka krize oni daju ogroman doprinos u zdravstvu, maloprodaji, dostavi hrane i drugim ključnim delatnostima.

“Čak i u vreme kada su granice bile čvrsto zatvorene, brojne zemlje su napravile izuzetak otvarajući ih za strane sezonce u poljoprivredi. Migracija, medjutim, takodje nosi rizike za pojedince koji se nadju u iregularnoj migraciji, kao i za zemlje porekla koje rizikuju da izgube visoko kvalifikovane stručnjake”, upozoreno je u saopštenju.

Globalni programi “Migracije za razvoj” (PME) i “Migracije i dijaspora” (PMD) koje u Srbiji sprovodi GIZ pružaju smernice pojedincima i podržavaju ih individualnim merama podrške i savetovanjem, koje se nudi stručnjacima povratnicima i profesionalcima iz dijaspore, osnivačima kompanija, odnosno, svim migrantima i povratnicima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x